blank

RTV: Papa imenovao Slavka Večerina za subotičkog biskupa

Press služba Svete Stolice u Vatikanu u podne je objavila da je papa Franja prihvatio ostavku dosadašnjeg subotičkog biskupa, monsinjora dr Janoša Penzeša, a na ovu dužnost imenovao monsinjora Slavka Večerina, saopšteno je na konferenciji za novinare koja je, u isto vreme, održana u dvorištu katedrale sv. Terezije Avilske, sedištu Subotičke biskupije, prenela je RTV.

blank

Slavko Večerin, šezdesettrogodišnji Subotičanin, završio je katoličku teologiju u Zagrebu, a rukopoložen je za sveštenika 1983. godine. Od tada je vršio službe sveštenika u Somboru, Baču u sedištu biskupije u Subotici, u Bajmoku, a od 2016. godine ponovo u Somboru. Od 1994. do 2006. bio je sekretar Subotičke rimokatoličke biskupije, a od 2005. je generalni vikar (prvi pomoćnik) biskupa Penzeša.

“Radostan sam što je upravo moj dugogodišnji suradnik imenovan mojim naslednikom. On mi je prvo, kroz 12 godina, bio tajnikom, a potom petnaest godina generalnim vikarom. U tomu vidim svojevrsno priznanje i vrjednovanje svega onoga oko čega sam se trudio, a skupa sa mnom i svi sveštenici i vernici-laici kroz proteklih više od trideset godina moje pastirske službe”, izjavio je monsinjor dr Janoš Penzeš, bivši subotički biskup, prela je RTV.

Monsinjor Slavko Večerin izrazio je zahvalnost Svetoj Stolici zbog imenovanja na novu, visoku dužnost.

“Zahvaljujem ovom prilikom papi Franji, poglavaru Svete Stolice, na poverenju koje mi je iskazano, poveravajući mi ovu, veoma odgovornu, službu subotičkog biskupa”, rekao je monsinjor Slavko Večerin, novoimenovani subotički biskup.

Monsinjor Slavko Večerin zavšio je studije filozofije i bogoslovije na Katoličkom bogoslovskom fakultetu u Zagrebu, a od 1983. godine, kada je rukopoložen za sveštenika Subotičke biskupije, obavljao je niz značajnih svešteničnih dužnosti u Subotici, Somboru, Bajmoku i Baču.

Dok ne bude rukopoložen i ne preuzme novu dužnost, Subotičku buskupiju će, sada kao apostolski upravitelj, voditi monsinjor dr Janoš Penzeš.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 33 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija može izazvati uobičajene

Detaljnije »
blank

Vozili pod dejstvom alkohola i marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici isključili su iz saobraćaja četvoricu vozača zbog učinjenih težih saobraćajnih prekršaja. Saobraćajna policija zaustavila je dvadesetšestogodišnjeg vozača mopeda koji

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.