blank

SAOPŠTENJE Dveri o regionalnoj deponiji i mogućem poskupljenju usluga Čistoće i zelenila

blank

Gradski odbor Dveri saopštio je da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Subotice odbornici razmatrati da se donese odluka da sav komunalni otpad ubuduće bude odvožen na Regionalnu deponiju, a iz ovog pokreta smatraju da je izvesno da će odluka biti i usvojena.

„Na taj način bi konačno počela da radi Regionalna deponija d.o.o. na korist svih građana, a sa druge strane bi se stvorili preduslovi da se sanira postojeća Gradska deponija. Građanima Subotice ostaje samo da se nadaju da ove aktivnosti neće dovesti do daljeg povećanja cena”, naveli su u saopštenju.

Oni su istakli da su usluge Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo” već poskupele za trideset odsto krajem decembra prošle godine, te da je već taj potez predstavljao udar na mali budžet građana.

Predlog Dveri je da računi budu formirani prema količini smeća koje se sakupi po domaćinstvu, te da onaj ko pravi više otpada, više i plati uslugu odvoženja.

„Veoma bitna stvar je da JKP ‘Čistoća i Zelenilo‘ mora da napravi unutrašnju reorganizaciju i veću kontrolu, jer se kroz razne projekte civilnog sektora došlo do toga da se u Subotici troši duplo više goriva za odvoženje smeća od sličnog grada u okruženju, konkretno Osijeka iz Republike Hrvatske. Treba sve učiniti da se stimuliše odvajanje otpada od strane građana, u skladu sa Planom upravljanja otpadom od 2018. do 2028, da grad Subotica bude jedan od čistijih gradova u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju subotičkih Dveri.

Kako su naveli, od lokalne vlasti zavisi da li će se to i desiti, te da ona svojim odlukama treba da doprinese sprovođenju zakona. Kako su naveli, otpad koji građani predaju „Čistoći i zelenilu” treba da završi u procesima rasvrstavanja i prerade u tom javnom preduzeću ili u Regionalnoj deponiji, a ne kod pojedinaca koji nemaju nikakve zakonske obaveze.

„Regionalna deponija mora da se prilagodi zahtevima lokalnih samouprava i da postane rentabilna, što velikim delom zavisi i od menadžmenta samog preduzeća. Nažalost, Regionalna deponija d.oo je do sada bila samo politički plen SVM-a, a da li će se ubuduće nastaviti sa tom praksom, ostaje nam da vidimo”, navedeno je.

Iz Dveri su predložili da bi povećanom kontrolom potrošnje goriva u JKP „Čistoća i zelenilo” i većim angažovanjem u sakupljanju i odvajanju reciklažnog otpada došlo do rentabilnijeg rada samog preduzeća, kao i do rešenja za dodatne troškove koji će se stvoriti prilikom odvoženja otpada na Regionalnu deponiju, udaljenu dvadeset kilometara od Subotice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.