blank

Skupština Srbije iz trećeg puta izglasala da na dnevni red stavi predlog Zakona o ministarstvima

blank

Poslanici Skupštine Srbije počeli su, uz intoniranje himne “Bože pravde”, prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će razmatrati izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove Vlade Srbije. Predlog izmena tog zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, odnosno četiri više nego aktuelni kabinet premijerke Ane Brnabić. Glasanje o dnevnom redu, na kojem su izmene pomenutog zakona jedina tačka, prošlo je tek iz trećeg puta.

Prvo glasanje o dnevnom redu nije prošlo, bilo je 119 glasova „za“, u drugom je „za“ glasalo 125 poslanika, da bi se tek u trećem glasanju javilo 130 od 250 poslanika koji su glasali za dnevni red.

U odnosu na aktuelnu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i novo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto dosadašnjih Ministarstva kulture i informisanja i Ministrastva trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Predloženo je da Izmene i dopune Zakona o ministarstvima budu jedina tačka dnevnog reda sednice, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.