blank

Strah od energetske krize izazvao povećanu potražnju za dimničarima

Strah od energetske krize izazvao je, između ostalog i povećanu potražnju za dimničarima.

blank

Opasnosti koje dolaze od nekorišćenih i naročito neočišćenih dimnjaka su mnogobrojne – od situacija gde dim kroz napuklinu u dimnjaku ulazi u stambeni prostor do vrlo mogućih, tzv. samozapaljenja koja se vrlo lako šire, dok su posledice takođe mnogobrojne – i po zdravlje i život ljudi, i po imovinu, piše RTS.

„Ove godine, počev od septembra, potražnja za dimničarima je nekoliko puta uvećana u odnosu prethodnu, i sve prošle godine. Udarni talas je bio u prethodna dva meseca, dobijali smo zahteve za čišćenje ložišta i dimovoda koji nisu korišćeni prethodnih 40-50 godina, ali pozivi i dalje stižu – a nas je i dalje veoma malo. Slična situacija je u celoj Srbiji”, rekao je za Radio Beograd 1 Nenad Mitrović, menadžer komunalnog preduzeća „Eko dim”.

Uz povećan obim posla, problem je i smanjen broj ljudi koji se odlučuju za ovaj zanat. Mladi, i inače okrenuti nekim drugim, modernim zanimanjima, i kad bi hteli da uče za dimničara – ne mogu: ne postoji srednja škola u kojoj bi se sticala znanja neophodna za ovo zanimanje, zaključuje RTS.

RTS, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.