blank

Trening centar i dualno obrazovanje budućnost školovanja

Danas su potpisali sporazum prof dr Gabrijela Grujić, ispred Kancelarije za dualno obrazovanje, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i Željko Rajčić, direktor Tehničke škole “Ivan Sarić”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji utvrđuju se međusobni odnosi potpisnika sporazuma u cilju izgradnje i opremanja objekta koji će, kao Trening centar koristiti učenici i profesori Tehničke škole “Ivan Sarić”.

Kako je istakao direktor Tehničke škole, Željko Rajčić, ova škola danas proslavlja 78 godina postojanja i ovaj dan predstavlja jedan istorijski trenutak kada tehnička škola postaje trening centar za formalno neformalno i informalno obrazovanje:

“Kao i do sada bavićemo se formalnim obrazovanjem naših učenika. U planu je da škola bude Centar za kontinuirano obrazovanje, da se organizuju dodatne obuke za privredu i za treća lica, a pored toga da škola bude i centar gde će se priznavati prethodno i kvalifikacije ljudi koji su nešto naučili tokom svog celoživotnog učenja, jedinstveni po tome da priznamo kvalifikacije, ali i obrazovanje ljudi, i nastavimo učenje i rast kako bi postali centar obrazovanja za 21. vek”, rekao je Rajčić.

blank
Foto: Subotičke.rs

Stevan Bakić rekao je da je na ovaj način omogućeno mladima da dobiju prostor za jedno kvalitetno obrazovanje – dualno obrazovanje i za početak izgradnje trening centra koji će biti značajan za ceo okrug:

„Moram da naglasim da potpisivanjem ovog sporazuma grad postaje centar dualnog obrazovanja u autonomnoj pokrajini Vojvodini. Potpisivanje ovog sporazuma je rezultat dugoročnog i efikasne saradnje Republike i lokalne samouprave. Ne treba ni da kažem koliko će dualno obrazovanje doprineti i privrednom razvoju našeg grada. Izgradnjom novog trening centra u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ ćemo dobiti oko 3.000 kvadratnih metara radne površine koja će se sastojati iz 11 radionica i 20 specijalizovanih kabineta“, izjavio je Bakić.

Evropska investiciona banka obezbedila je pet miliona evra kojima će se izgraditi Trening centar za dualno obrazovanje. Ovo će biti prilika da se integriše formalno, neformalno i informalno obrazovanje kako bi se omogućilo da za obrazovne profile imaju kvalitet obrazovanja koji omogužava ne samo stručnost, nego i veštine poput kritičkog mišljenja, krativnosti, timskog duha rekla je Gabrijela Grujić v.d. direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i dodala:

“Onog trenutka kada smo doneli odluku da podržimo obrazovanje, opremimo sa najsavremenijom opremom, opredelili smo se za znanje. Ovako ćemo moći da izađemo privredi u susret na najefikasniji način”, istakla je direktorka Grujić.

16 hiljada učenika je u dualnom modelu obrazovanja, u 73 obrazovna profila. Dualno obrazovanja osigurava kvalitet. Trening centri postaju provajder privredi sa mladim ljudima koji poseduju znanje. Sve je ovo značajan pokazatelj za zaposlenje i ostanak u Srbiji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.