blank

Pad cena poljoprivrednih proizvoda i ribe i do 20 odsto

Cene proizvođača poljoprivrednih proizvoda i ribe manje su za 20,4 odsto u avgustu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

blank
Foto: Jakub Kapusnak on Unsplash

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama: žita (pad 41,3 odsto) i industrijsko bilje (31,1 odsto), u avgustu u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Nova ekonomija nedavno je prenela, prema pisanju medija, da su ratarska udruženja iz Pančeva saopštila da je prošlogodišnja zabrana izvoza žitarica i uljarica dovela do velikih zaliha i pada cene tih poljoprivrednih kultura.

Podaci RZS pokazuju da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u avgustu u odnosu na jul ove godine, u proseku su povećane za 0,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina (1,1 odsto) i industrijsko bilje (1,5 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-avgust ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, u proseku su povećane za 1,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-avgust 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: stoka i živina (12,3 odsto) i stočni proizvodi (41,8 odsto).

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.