blank

U petak premijera predstave „Šogorice”

blank

Na repertoaru Narodnog pozorišta u petak je premijera predstave „Šogorice”, u režiji Đerđa Hernjaka. Četvrta premijera Drame na mađarskom jeziku u sezoni 2020/2021. godini biće održana na sceni „Jadran”, s početkom u 18 časova. Biće omogućen prevod na srpski jezik.

Kako je navela direktorka Drame na mađarskom jeziku Petronela Kermeci, premijera je bila planirala još u pethodnoj sezoni, ali je zbog pandemije odložena.

– Komad je napisao Mišel Tramble, savremeni pisac iz Kanade, na interesenatnom žual jeziku, koji je mešavina francuskog i engleskog, dok ga je na mađarski preveo Lajoš Parti Nađ. Muziku je pisao Geza Kučera mlađi, dok je za kostime i scenografiju bila zadužena Erika Janovič – navela je Kermeci.

Igraju Hermina G. Erdelji, Žuža Kalmar, Petronela Kermeci, Natalia Vicei, Monika Pešic, Čila Pamer, Nandor Silađi, Elvira Gal, koja gostuje iz Dečjeg pozorišta, Žofia Mađar, koja je novi član ansambla, te Čaba Ralbovski.

Reditelj Đerđ Hernjak naveo je da je Lajoš Parti Nađ, prevodeći ovaj komad, „pomađario” tekst i da je to veoma dobro uradio.

– Nisam čitao tekst u originalu jer ne znam taj jezik, ali postoje u tekstu neke igre reči na mađarskom koje nije moguće prevesti drugačije. Ako govorimo o žanru, ovo je pozorišna igra, ali svaki pozorišni komad je pozorišna igra. Tako sam pokušao da smislim da je to komično-tragična farsa, komično-tragični apsurd, sa malo muzike i pevanja – naveo je Hernjak.

Tokom boravka u pozorištu obavezno je poštovanje epidemioloških mera i nošenje maske.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.