blank

UG “Solidarnost” i Partija radikalne levice o pravima radnika za 1. maj

Udruženje “Solidarnost” sa drugovima iz Radikalne levice “Krov nad glavom” i nekoliko različitih udruženja sa kojima sarađuju prisetili su se tradicionalnih proslava 1. maja i istorije radničkog pokreta.

blank
Foto: Subotičke.rs

Mikloš Nađ Olajoš je rekao da je proslavljanje Praznika rada – praznik radničke borbe kada se treba sećati radnika širom Jugoslavije. Za radničku borbu smatra da je donkihotovska, teško se izboriti za prava radnika, osim ako smo povezani u zajedništvu:

“Samo ako smo u sindikatima, možemo nešto postići. Kad su u pitanju “tri osmice” i tradicionalni pozdrav za 1. maj, danas je to izuzetno aktualno – kada se zna da radnik radi 10, 12 i više sati. Mi smo protiv takozvane eksploatacije radnika. Zalažemo se za promenu Zakona o radu koji je u interesu poslodavaca, a ne radnika. Ističemo danas da Srbija mora imati svoju industriju, jer ta nezavisnost nije samo politička, nego i ekonomska i finansijska. Nalet neofašizma, ratovi u svetu – mi se danas zalažemo za mir jer to je zločin prema radnicima. Opet očekujemo povećanje cena, a plate i kupovna moć je na niskom nivou”, istakao je Mikloš Nađ Olajoš.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ivan Zlatić, generalni sekretar Partije radikalne levice kaže da 1. maj obeležava radničku borbu:

“To je borba za humane uslove rada, u kome se čovek izgrađuje i ostvaruje, a ne rad koji je eksploatacija i otuđenje. Upravo pred 1. maj ne mogu da se ne osvrnem na ono što je juče naš šef države rekao – da smo neradnici. Dokle god je on na čelu države i partije, u ovoj zemlji neće se ukinuti rad nedeljom, i neće se skratiti radni dan na sedam sati.

Eksploatacija nije rad. Rad je nešto kroz šta se čovek ostvaruje i za to se radnička klasa bori već vekovima, pobeđivala je i pobediće ponovo. Mi živimo u zemlji koja je posle Drugog svetskog rata izgrađena dobrovoljnim, besplatnim radom. Taj rad je imao smisla. Ljudi su gradili hidrocentrale, fabrike”, rekao je na prvomajskom druženju Ivan Zlatić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.