blank

Žene starije od 45 godine zarađuju u proseku 40.000 dinara!

blank

Najveći broj žena starijih od 45 u ovom istraživanju izjasnilo se da nema posao (37,9%) dok je 29,9% stalno zaposleno.

Žene starije od 45 godina u Srbiji, ukoliko imaju posao, zarađuju oko 40.000 dinara u proseku, i mahom rade na poziciji „operativni radnik“, pokazalo je najnovije istraživanje sajta Poslovi.infostud.com.

U ovom istraživanju učestvovalo je ukupno 2.177 ispitanika oba pola, od čega je 53% bilo žena, a 47 procenata muškaraca. Od ukupnog broja anketiranih starijih od 45 su 41% žene i 59% muškaraci. Ispitanici su posetioci sajta Poslovi.infostud.com i većina ima mesto prebivališta u Beogradu i okolnim mestima.

Najveći broj žena starijih od 45 u ovom istraživanju izjasnilo se da nema posao (37,9%) dok je 29,9% stalno zaposleno.

Raspon plata žena 45+ kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških vršnjaka u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

Pored pozicije „operativni radnik“, koju obavlja čak 28,6% ispitanih žena starijih od 45 godina, čak 20 odsto njih radi kao „kvalifikovan i visoko kvalifikovan radnik“, dok 14,3% ima posao u tzv. srednjem menadžmentu, a 6.3% u top menadžmentu.

One žene koje su tražile posao preko sajta Poslovi.infostud.com, a imaju 45+, najviše su konkurisale kod poslodavaca u administraciji (45%) i trgovini (35%).

Svakako alarmantan je i podatak da u Srbiji ima oko 500.000 žena koje uopšte nemaju ni posao, ni prihode, što je pokazalo istraživanje udruženja „Žene na prekretnici”, objavljeno u publikaciji „Zatvaranje kruga: Položaj žena na tržištu rada na početku i kraju karijere“.

Mima Perišić, predsednica UO „Žene na prekretnici“ izjavila je da poslodavci i tržište rada zaobilaze žene iznad 45 godina kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive promenama, o čemu je sajt Poslovi.infostud.com pisao.

Istovremeno, iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da na njihovoj evidenciju u ovom trenutku ima 120.564 žena starijih od 45 godina koje nemaju nikakav posao.

– Prosečno trajanje nezaposlenosti žena 45+ iznosi 82 meseca, odnosno 6,8 godina. Nezaposlene žene iz te starosne grupe uglavnom imaju II i I stepen stručne spreme – navodi se u pisanom odgovoru NSZ-a našem sajtu.

Mima Perišić iz udruženja „Žene na prekretnici“ kaže da se broj na koji se pozivaju iz NSZ-a (120.564 nezaposlenih žena 45+) odnosi samo na žene koje su se prijavile na biro.

– Ali, to nisu sve nezaposlene žene u Srbiji! Mi govorimo o celokupnoj populaciji žena starijih od 45 godina. Među million radno sposobnih žena starih 45-64 godine gotovo pola miliona (495.500) ne rade zato što su nezaposlene ili neaktivne. Dok u terminologiji tržišta rada „nezaposlene“ znače one koje još pokušavaju da se zaposle, „neaktivne“ su žene koje ne rade, ali i ne traže posao. One se prinudno „deaktiviraju“, odnosno pošto ne mogu da nađu zaposlenje – prestaju da ga traže. O tome svedoči i najviša stopa neaktivnosti upravo kod ovih žena u poređenju sa mlađim ženama. Na primer, među mlađim ženama starim 25-29 godina udeo onih koje su prestale da traže posao zato što su izgubile nadu da će ga naći iznosi 2,4%, u odnosu na žene stare 45 i više godina kod kojih je udeo obeshrabrenih čak 14.6%. Podaci govore i da gotovo 60% sada neaktivnih žena u ovoj starosnoj kategoriji nije još uvek ostvarilo pravo na penziju što jasno oslikava njihov potpuno neizvestan ekonomski položaj – zaključuje Perišić.

(Foto: Pixabay)

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.