blank

Papirne fakture prošle godine slalo čak 85,5 odsto firmi

Pre uvođenja obaveze izdavanja e-faktura, u Srbiji je 85,5 odsto preduzeća prošle godine poslalo papirne fakture, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku „Upotreba informacionih tehnologija u Srbiji“ koje je urađeno na uzorku od 1.839 preduzeća.

blank
Foto: Pixabay

Postoje fakture u papirnom i elektronskom obliku i razlikuju se dva oblika elektronskih faktura.

E-fakture standardne forme (pogodne za automatsku obradu, ovakve fakture mogu se direktno razmenjivati između dobavljača i kupca, preko servisnog operatera i faktura poslata elekrtonskim putem, koja nije pogodna za automatsku obradu (uključujući transmisiju PDF fajlova), navodi se u istraživanju RZS.

Na pitanje da li je vaše preduzeće poslalo bilo koju od sledećih vrsta faktura, elektronske fakture standardne forme poslalo je 59,7 odsto preduzeća, koje su pogodne za automatsku obradu, a fakture poslate elektronskim putem koje nisu pogodne za automatsku obradu poslalo je 72 odsto preduzeća, pokazuju podaci RZS.

Izdavanje elektronske fakture preduzeću javnog sektora, prema Zakona o elektronskom fakturisanju (budžetlijama i javnim preduzećima) počelo je 1. maja prošle godine. Primene elektronskih faktura za privatni sektor obavezna je od 1. januara 2023. godine.

Podsećamo, mala privreda je negodovala zbog uvođenja sistema elektronskih faktura, koji se pokazao kao previše komplikovan u svakodnevnom radu preduzeća.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.