blank

“48 sati i jedan minut” – film inspirisan sudbinom Tijane Jurić (VIDEO)

blank

Trejler “48 sati i jedan minut” nedavno je objavljen na internetu, a reč je filmu koji je inspirisan slučajem 15-godišnje Tijane Jurić, koja je pre šest godina oteta, mučena i ubijena.

Scenariskinji ovog filma, Sonji Rajačić, inspiracija za scenario bio je slučaj koji je stravično potresao srpsku javnost i doveo do uvođenja Tijaninog zakona, a kojim su pooštrene kazne za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva dece. Između ostalog, ovim zakonom promenjeno je i to da policija više ne čeka da prođe 48 sati da bi krenula u potragu, već kreće odmah, prenosi Nova S.

Kako je zakon sprečavao policiju

Film “48 sati i jedan minut” upravo se bazira na tome kako zakon od 48 sati čekanja sprečava policiju da odmah krenu u potragu za decom, pa su roditelji prinuđeni da sami i svim silama tragaju za njima.

Rajačićeva u razgovoru za portal Nova.rs ističe da ju je Tijanin slučaj toliko potresao, te da je tada odlučila da piše o tih 48 sati i šta oni znači za potragu deteta.

“Htela sam da kroz svoju umetnost doprinesem promeni zakona i tada je i nastao ovaj film. Dosta dugo sam gledala koji film da pišem i onda se desilo sve to sa Tijanom. Obožavam decu i jako sam emotivno reagovala i potresla se zbog svega što se desilo. Film nije rađen po istinitoj priči, ali je inspiracija za isti bio Tijanin slučaj”, kaže Rajačićeva.

Ona ističe i da joj je Igor Jurić, otac nastradale Tijane, pružio veliku podršku.

“Zapravo, najveću podršku mi je dao Igor Jurić. On je divan čovek, zaista, i od samog početka je bio tu za svaku vrstu pomoći. Zaista predivan čovek, uvek je podržavao ovaj projekat, čak je jednom prilikom došao na dan snimanja”, kaže Rajačićeva.

Glume Nataša Ninković i Marina Ćosić

U pomenutom filmu glavna junakinja odlučuje da sama krene u potragu za otetim detetom, nakon što je policija obaveštava da mora da prođe 48 sati pre nego što krenu u potragu.

Trejler za film je izašao zbog festivala, ali zasad nije poznato kada će građani moći da ga vide u bioskopima. U pomenutom filmu, između ostalih, glume Nataša Ninković, Marina Ćosić, ali i drugi…

Podsetimo, Tijana Jurić oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka. Njeno telo je pronađeno 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor. Zbog zločina koji je šokirao srpsku javnost uhapšen je Dragan Đurić, mesar iz Surčina. On je osuđen na 40 godina zatvora.

Nova S

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.