blank

Balint Pastor tražio rešavanje pitanja migranata i otvaranja granice sa Mađarskom

blank

Doktor Balint Pastor, šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu, juče je na sednici Narodne skupštine Srbije saopštio da se na prostoru Majdana i Rabe neprestano nalazi oko 500 ilegalnih migranata. Prema njegovim rečima, pojava migranata pobuđuje strah u severnobanatskim naseljima, gde su pretežno staračka domaćinstva.

– Ilegalni migranti useljavaju se ne samo u prazne kuće, već i u one gde ima ljudi. Iz nemara pale kuće, a tamošnji meštani su u strahu. Migrante dovoze taksisti i mislim da bi država trebalo da preduzme nešto po ovom pitanju, jer je bezbednost građana najvažnija. Slična situacija je i u Opštini Kanjiža, na prostoru Grada Subotice, kao i u zapadnobačkim naseljima – rekao je Pastor.

Premijerka Ana Brnabić obećala je da će pripadnici žandarmerije biti prisutni u onim naseljima gde migranti izazivaju probleme.

– Naložiću takođe ministru unutrašnjih poslova Srbije da, ukoliko je potrebno, svaki slučaj pojedinačno istraži. Ako bude potrebe poslaćemo jedinice žandarmerije, kako bi se ljudi osećali bezbednije. Dakle, na ovome ćemo i dalje neprestano da radimo i učinićemo sve što je potrebno da se naši građani osećaju bezbedno u svojim domovima, i u opštinama u kojima žive, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je svakom migrantu mesto u prihvatnom centru.

Drugo pitanje šefa poslaničkog klupa SVM-a u republičkom parlamentu odnosilo se na uslove ulaska iz Mađarske u Srbiju što pogađa veliki broj građana koji rade u Mađarskoj, učenike i one koji se bave trgovinom.

– Zbog čega je i dalje potreban PCR test prilikom povratka iz Mađarske, kada isto ovo nije potrebno onim građanima koji se vraćaju iz Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i ulaze u Srbiji, ili iz Bugarske koja je isto tako članica Evropske unije kao što je to i Mađarska? – pitao je Pastor.

U pogledu prelaska granice, premijerka je rekla da će inicirati da Krizni štab na svojoj sednici preispita pravila za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

– Zamoliću medicinski deo Kriznog štaba da preispita trenutne mađarske pokazatelje i parametre u Srbiji i učinićemo sve da ukoliko je bezbedno, i ukoliko ne vidimo u tome prevelik rizik, da isto ono što važi za Bugarsku i za zemlje zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku koja je uistinu naš najbolji partner na polju ekonomije, politike i na svakom drugom polju – rekla je Ana Brnabić.

Panon RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.