blank

Hrvatska zajednica prijavila etnički motivisan napad

blank

Predsednik Komisije za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji Darko Baštovanović saopštio je da je ovoj ustanovi u sredu prijavljen napad na pripadnike hrvatske zajednice u Subotici.

Kako je navedeno, napad se dogodio u ponedeljak u Aleksandrovu kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. U saopštenju se navodi i da je napadač pre toga prišao automobilu zagrebačkih registracionih oznaka, u kojem su se nalazili rođaci Z. B, državljani Republike Hrvatske, i da im je upućivao uvrede na nacionalnoj osnovi.

Nakon što je došlo do fizičkoga napada, Z. B. je zadobio lakše telesne povrede, te je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, iako, kako je navedeno u saopštenju, Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

Kako je navedeno, Hrvatsko nacionalno veće osuđuje ovakav napad na etničkoj osnovi i staje u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Oni smatraju da do ovakvih napada dolazi zbog negativnih medijskih natpisa o Hrvatima u srpskim medijima.

„Kao krovno telo hrvatskog naroda u Republici Srbiji, od policije i tužilaštva očekujemo hitnu i primerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnik zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njene građane drugih nacionalnosti”, naveli su i dodali da ih dodatno brine što se napad dogodio u Subotici, koja je multietničko mesto i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji.

Foto: Printskrin, Fejsbuk HNV-a

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 15 do 22 stepena Celzijusa. Osobama sa varirajućim krvnim pritiskom i

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.