blank

Račun firme “Mobiliti” blokiran, grad obezbeđuje isplate zarada ličnim pratiocima i asistentima

blank

Nebojša Gladić, direktor “Mobilitija”

U jednom trenutku lični pratioci ostali bez zdravstvenog osiguranja, poslednjih dana imaju problem i sa neuplaćenim putnim troškovima

Kada je početkom ove godine, nakon ekspresno sprovedene procedure, gradska uprava saopštila da će usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata za 64 dece u Subotici obezbeđivati firma “Mobiliti” iz Sombora, koja se jedina prijavila na ovdašnji tender, činilo se da je problem obezbeđenja ove važne usluge za osobe sa posebnim potrebama rešen makar srednjoročno, tim pre što je u proceni boniteta pomenutog preduzeća navedeno da posluje odlično, da verovatno neće imati većih problema sa likvidnošću i da, kako je navedeno, ima malu verovatnoću nesupeha. Ličnim pratiocima i asistentima ponuđena je minimalna zagarantovana zarada, koja iznosi nešto preko trideset hiljada neto, u zamenu za dotadašnjih deset hiljada dinara mesečno.

Problemi sa likvidnošću “Mobilitija”, sa kojim je Grad Subotica ugovor potpisao na dve godine, došli su vrlo brzo, tačnije 21. aprila, kada je Poreska uprava blokirala ovo preduzeća. Na jučerašnji dan, dug “Mobilitija” državi iznosio je 42.699.893 dinara. Poređenja radi, Subotica je za za usluge svojih ličnih pratilaca izdvojila 43,6 miliona dinara.

Subotički lični pratioci, koji su angažovani dok traje školska godina, početkom juna našoj redakciji su rekli da im je direktor „Mobilitija“ lično saopštio da njegovo preduzeće zbog, prema njegovom tumačenju nezakonite naplate poreza, preduzima pravne korake u Somboru, dodavši da su sami morali da pitaju službenike „Mobilitija“ o svojim neisplaćenim zaradama, dobijajući od njih sporadična obaveštenja posredstvom „Vajbera“.

blank

Jasmina Stevanović

Poslednja plata koju je “Mobiliti” isplatio subotičkim ličnim pratiocima i asistentima bila je za usluge pružene u martu. U jednom trenutku, oni su ostali bez zdravstvenog osiguranja, a poslednjih dana imaju problem i sa neuplaćenim putnim troškovima koji će, kako je obećano, biti refundirani za period od 16. do 22. juna.

Subotička gradska uprava ubrzo je pritekla u pomoć, pa je prošlog petka iznađen način da aprilska plata ličnim pratiocima i asistentima bude isplaćena, uz obećanje da će uskoro biti namirena i majska.

U odgovoru našoj redakciji, gradska uprava je navela da je interes Subotice da kvalitet ovih usluga ostane na dosadašnjem novou i da korisnici usluga budu zadovoljni.

“U skladu sa zakonskim mogućnostima, lokalna samouprava pronalazi način da, zbog osetljive kategorije naših sugrađana obuhvaćenih ovom uslugom, omogući kvalitetno pružanje usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata u narednom periodu. Isplate zarada zaposlenima na pružanju pomenutih usluga biće nastavljeno, a time je regulisano i zdravstveno osiguranje zaposlenih”, navedeno je u odgovoru subotičke gradske uprave.

Firma “Mobiliti”, premda ima dvogodišnji ugovor sa Suboticom, nije odgovorila na naš imejl. Na sajtu ovog preduzeća i dalje je istaknut konkurs za personalne asistente u Subotici. U tekstu oglasa piše da firma nudi ugovor o radu kod licenciranog pružaoca pomenutih usluga.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.