blank

Subotičani upozoravaju na moguće posledice otvaranja rudnika

blank

Koalicija za održivo rudarstvo, na čijem je čelu Subotičanin Zvezdan Kalmar, inače programski direktor Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), mesecima u Jadru i Rađevini vodi akciju protiv otvaranja rudnika litijuma.

– Koalicija za održivo rudarstvo osnovana je kao posledica decenije dugog iskrenog napora da se rudarstvo u Srbiji pretvori u ekonomsku aktivnost koja neće uništavati zdravlje, imovinu i generalno živote ljudi ,a da u isto vreme obezbeđuje potrebne minerale, odnosno rude, ali na način koji je ekološki, ekonomski i društveno prihvatljiv za sve.

Organizacija je osnovana u Subotici jer se članovi ove organizacije još od 2006. godine bave problemima rudarstva u Kostolcu i Kolubari , a od 2011. vode snažnu nacionalnu kampanju za prestanak kopanja lignite I prelazak Srbije na obnovljive izvore energije – kaže Kalmar.

Kalmar tvrdi da osnivanje pomenute organizacije u Subotici, gde, kako kaže, postoje notorna vađenja peska i destruktivno istraživanje nafte u samoj blizini zaštićenog područja Palić- Ludaš, te vrednih staništa u oblasti Horgoša, Hajdukova i Totovog sela, svedoči o relevantnosti teme za celu Srbiju.

– Ipak glavne akcije naša koalicija sprovodi u Lazarevcu, Kostolcu, Kovinu koji je ugljeni basen i potencijalno novi rudnik uglja, Boru i Majdanpeku, kao i u lozničkom kraju gde se planira otvaranje rudnika litijuma, fabrike za proizvodnju litijumkarbonata i borne kiseline. Eksploatacija i proizvodnja litijumkarbonata, te borne kiseline i nekih drugih proizvoda, potpuno bi uništila izuzetno plodnu i možda još važnije čistu i blagodatnu dolinu Jadra I veliki deo Rađevine.

Ovaj deo zemlje sastoji se od dvadesetak sela i dva značajna naseljena mesta Loznice i Krupnja, ali velika većina građana Šapca, Mačve i sela duž Drine i Save biće zapljusnute zagađenjima iz Jadra. Građani Valjeva se takođe osećaju suštinski ugroženim ovim projektom – poručuje Kalmar.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.