blank

Trenutno ne postoji način da plate ličnim pratiocima budu isplaćene

blank

Grad namerava da raspiše novi tender za izbor preduzeća koje će obezbeđivati usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata za šezdesetak subotičkih mališana i osoba sa smetnjama u rezvoju

U Plavoj većnici Gradske kuće danas je održan sastanak predstavnika gradske uprave, “Kolevke”, udruženja koja pomažu deci i osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, zbog krize izazvane blokadom računa preduzeća “Mobiliti” iz Sombora koje je do sada angažovalo lične pratioce i personalne asistente u Subotici. Poreska uprava je u aprilu ove godine blokirala račun preduzeća “Mobiliti” zbog poreskog duga u iznosu od preko 40 miliona dinara.

Podsetimo, somborsko preduzeće “Mobiliti” je početkom ove godine sa Gradom Suboticom potpisalo dvogodišnji ugovor, nakon što se jedino pojavilo na ovdašnjem tenderu.

Jasmina Stevanović, koja je u Gradskoj kući zadužena za oblast društvenih delatnosti, obavestila je prisutne da je Grad Subotica, na osnovu sporazuma o asignaciji, uspeo da isplati aprilske zarade ličnim pratiocima i personalnim asistentima, uprkos blokadi računa preduzeća “Mobiliti”, ali da je potom Poreska uprava subotičku gradsku upravu obavestila da je ta vrsta isplate zarada nezakonita.

Grad Subotica će ugovorene iznose za majske i junske plate ličnih pratilaca i personalnih asistnata morati da uplati na blokirani račun “Mobilitija”, a subotičkim pratiocima i asistentima je predloženo da tuže “Mobiliti”, ukoliko im zaostale zarade ne budu isplaćene u roku od trideset dana po isteku ugovora o radu.

Prema rečima Jasmine Stevanović, Grad Subotica će uskoro raspisati novi tender za obezbeđenje usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata, budući da je “Mobiliti” i zvanično subotičku gradsku upravu obavestio da više nije u mogućnosti da pruža pomenute usluge.

Lični pratioci tokom letnjeg raspusta svejedno ne bi radili sa školskom decom, ali potencijalni problem leži u angažovanju personalnih asistenata i pratilaca dece koja pohađaju vrtiće, koji su angažovani tokom cele godine.

Na sastanku se čulo i da u Subotici ne postoji licencirano udruženje ili preduzeće za pružanje pomenutih usluga, kao i da u celoj Srbiji postoji desetak takvih organizacija i firmi. Jedna od predstavnica udruženja koja pružaju pomoć deci i osobama sa smetnjama u razvoju rekla je da se licencirana udruženja i preduzeća podeljena teritorijalno i da se zbog toga “Mobiliti” jedini prijavio na tender u Subotici.

Tokom sastanka, lični pratzioci i personalni asistenti su od “Mobilitija”, posredstvom “vajbera” dobili poruku da će Grad Subotica “verovatno od ponedeljka raslinuti ugovor”, kao i da će biti organizovan sastanak zaposlenih sa direktorom “Mobilitija”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.