blank

Evropska unija „skinula” Srbiju sa „zelene liste” zemalja bezbednih za putovanja

blank

Ambasadori zemalja članica Evropske unije 27 odobrili su juče na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemalja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa još pet zemalja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu. Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere, javlja Tanjug.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka „nema zakonski karakter”, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preopruke”.

Građani onih trećih zemalja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u Evropsku uniju.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.