blank

Srbija i Mađarska neće biti migracioni kampovi

blank

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da su Mađarska i Srbija, kada je reč o novom migrantskom talasu, dužne prema svojim građanima da zaštite sve ono što je do sada postignuto po pitanju ekonomskog razvoja od eventualnog urušavanja i da dve zemlje ne treba da popuste i dozvole da se od njih naprave migracioni kampovi.

„Po pitanju migracija, mi ne možemo da popustimo i ne može i ne izvodljivo je da se od Srbije ili Mađarske naprave migracioni kampovi, da to budu ‘hot spotovi’ i da bezbednosna pitanja potiskuju ekonomska pitanja”, poručio je Orban odgovarajući na pitanje novinara kakve intervencije očekuje od EU po pitanju migranata pošto će puno njih krenuti prema Srbiji i Mađarskoj.

Istakao je da je srednja Evropa postala najprivlačnije mesto za investicije u svetskoj privredi, čiji je deo i Srbije.

„Zato postoji fantastična pespektivu i za Mađarsku i Srbiju. Važno je da investicije dođu u region, sekundarno je da li investicije idu u Mađarsku ili neku drugu državu. Tu perpektivu jedan migracioni talas može da uništi”, upozorio je Orban i poručio da države moraju da zaštite svoje razvojne potencijale, javlja Tanjug.

Kazao je da su dužni građanim da ih zaštite od te situacije i da Mađarska neće popustiti, kao i da ga raduje što su do sada u Vladi Srbije imali izuzetnog partnera po tom pitanju.

Kako je rekao, Srbija prolazi kroz izuzetan razvoj koji se retko dešava u istoriji i to bi migraciona kriza mogla da ugrozi.

Kada je reč o Evropi, Orban kaže da su i Srbi i Mađari kada je trebalo kroz istoriju zaštititi Evropu to radili, ali da Evropa nikada nije u obrnutom slučaju žurila da pomogne.

„Prozvali su Mađarsku za udarnu zonu i da se tu odvija konflikt i ništa ne ukazuje da je to mišljenje promenjeno. Mi smo tako zaštitili Nemce 2015, a oni su nam stalno pucali u leđa, napadali nas zbog ograde. Mislim da se to neće menjati, to je izluzija – možemo da računamo samo na sebe i odgovorićemo ti izazovima”, poručio je Orban.

blank

Mađarska daje najveću podršku Srbiji na evropskom putu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče u Budimpešti, posle potpisivanja sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje, da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za medije, posle zajedničke sednice dve vlade i potpisivanja sporazuma, zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

Sve je to dovelo, kako je rekla, do jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

„Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama”, naglasila je Brnabićeva i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i da Mađarska daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu”, rekla je Brnabićeva i zahvalila Orbanu na tome, prenosi Tanjug.

Dodala je da o posebnim odnosima govori i sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništvima koji je potpisan 2020. u Budimpešti.

„U Beogadu smo u martu ove godine potpisali tri protokola kojim se delom implementira ovaj sporazum, a to su protokoli za diplomatsko-konzularna predstavništva u Lusaki, Valeti i Santijagu, a naknadno smo dogovarali i međusobno prisustvo u ambasadama i predstavništvima u Kinšasi i Harareu, ali ono što je naš cilj, jeste da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva budemo prisutni kroz mađarske i obrnuto”, rekla je Brnabićeva.

Napomenula je da Mađarska postala treći najvažniji trgovinski i ekonomski paratner u okviru EU, odmah iza Nemačke i Italije, tako da očekuje da će Mađarska uskoro preteći Italiju i zauzeti drugo mesto.

Prema njenim rečima, 2019. godine robna razmena je 2019 bila 1,7 milijardi evra, a 2020. godine više od 1,9 milijardi.

„Imam rast u prvih šest meseci i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske robne razmene i očekujem da to bude što još više”.

Brnabićeva kaže da i brojni projekti, infrastrukturni u oblasti puteva i železnice, kao i energetski, pokazuju nivo partnerstva dve zemlje.

Istakla je da je to svakako brza pruga Beograd-Budimpešta, zatim rekonstrukcija pruge Subotica-Segedin od 32 kilometra, od čega je 26 kilometara u Srbiji.

„Prva sledeća stvar koju ćemo zajedno raditi i obeležiti, jeste da zajedno prisustvujemo i početku izgradnje ove pruge. Već su počeli pripremni radovi i pozivam vas da dođete u Suboticu i da zvanično pokrenemo i ovaj projekat”, poručila je Brnabićeva Orbanu.

Zahvalila mu je na svim mađarskim investicijama i onome što je učinio za Srbe u Mađarskoj i dodala da oni kažu da nikada nisu imali bolju podršku od mađarske vlade.

Nastavićemo i mi da uzvraćamo istom merom Mađarima u Srbiji, poručila je Brnabićeva.

Istakla je da je ponosna što je baš ona stavila potpis na Sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom i dodala da će se dalje raditi na produbljuivanju dobrih odnosa i prijateljstva dve zemlje.

blank

Srbija i Mađarska sarađivaće i u oblasti 4. industrijske revolucije

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič potpisali su juče u Budimpešti Memorandum o saradnji sa ciljem dodatnog unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, kao i razmene iskustava, posebno u oblasti četvrte industrijske revolucije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, Memorandum je potpisan u okviru šeste zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, a njegova svrha je da obezbedi okvir za saradnju i utvrdi konkretne radne aranžmane između dve strane, kao i da se uspostavi komunikacioni kanal sa ciljem da se delotvorno sarađuje u oblastima od zajedničkog interesa.

Prethodno je Atanasković imala bilateralan susret sa ministrom Palkovičem sa kojim je razgovarala o realizaciji potpisanog Memoranduma.

Sagovornici su se saglasili da će razvoj u oblasti industrijskih i tehnoloških odnosa predstavljati dobrobit za obe zemlje, javlja Tanjug.

Atanasković je podsetila da je Vlada Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

„Vizija Strategije je otvorena, regionalno i globalno konkurentna, investiciono aktivna, obrazovana, inovativna i digitalno transformisana industrija Srbije koja snažno podržava privredni rast i podizanje kvaliteta života njenih građana”, rekla je Atanasković.

Ona je ukazala i da su bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Mađarske razvijeni i da se zasnivaju na zajedničkim infrastrukturnim projektima od bilateralnog i regionalnog značaja, rastućim mađarskim investicijama u srpsku privredu i robnoj razmeni koja beleži kontinuirani rast.

„Ukupna spoljno trgovinska razmena robe između Srbije i Mađarske, za prvih šest meseci ove godine je 1,1 milijarda evra”, istakla je Atanasković.

Ministarka je dodala i da će resor kojim rukovodi i dalje pružati dugoročnu podršku mađarskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent.

Palkovič je zahvalio ministarki na inicijativi za potpisivanje memoranduma kojim je prepoznat značaj industrijskog i tehnološkog napretka za privredni razvoj, trgovinu i ulaganja.

Atanasković i Palkovič su izrazili uverenje da će se u najskorije vreme krenuti u realizaciju tog dokumenta.

Politika, Foto: Beta, Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.