blank

“Gledaj da te vide” i “Pažljivo sa životom” – tribine o bezbednosti u saobraćaju

Danas je savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizovao dve kampanje pod nazivom „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“. Obuhvaćeni su svi učenici, od najmlađih do završnih razreda srednjih škola.

blank
Foto: Subotičke.rs

Predavanja su vršena u vrtićima i amfitetatru Nove oštine gde su predočena prava, ali i obaveze svih koji kao pešaci, ali i ostali učestvuju u saobraćaju.

„Osnovni cilj kampanje je povećanje svesti bezbednog učešća u saobraćaju. To je samo jedan deo promocije bezbednosti saobraćaja. Edukujemo sve kategorije učesnika u saobraćaju: od pešaka do biciklista, motociklista, starijih lica, đaka. Krenula je škola, pa da imamo pristup što većem broju ljudi.

Po statistici nam ide na ruku, te se zbog toga i sprovodi. Uzimamo modele najuspešnijih zemalja u svetu po tom pitanju. Te kampanje imaju najbolji rezultat, ali moraju da traju u kontinuitetu godinama. Bez poznavanja nebezbednog ponašanja, nema napretka.

blank
Foto: Subotičke.rs

Mogu da se propišu pravila ili zakoni, ili da pričate da je nebezbedno voziti u zoni škole više od 30, ako neko nema svest i kakve su posledice, ništa nema smisla. Predavanju će prisustvovati i neko ko je sa 18 godina imao saobraćajnu nesreću i ispričati svoju priču, kako bi iz ličnog primera pokazao posledice.

Vršićemo edukaciju i trening bezbedne vožnje kada su motociklisti, mopedisti u pitanju, pa ćemo se dotaći i teme o skuterima, trotinetima. To je sad prepoznato u zakonu: električni bicikli, trotineti. Propisana je njihova uloga u saobraćaju, ali ćemo da vidimo kako će to zaživeti u praksi“, rekao je Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Subotice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.