blank

“Kalamandrija-poziv u strip” – izložba stripa na Otvorenom univerzitetu

U holu Otvorenog Univerziteta od danas, pa do trajanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu, moći ćete da pogledate izložbu stripa po stihovima i pričama Jovana Jovanovića Zmaja. Autor izložbe je Zdravko Mićanović, profesor na odseku Grafički dizajn, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beograd.

blank
Foto: Subotičke.rs

Inspiraciju za izložbu kroz strip, po stihovima čuvenog Jove Zmaja autor je našao u časopisu za decu „Kekec“, pa je kroz godine napravio svojevrstan omaž našem velikanu. Povod za subotički izložbu je 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

„Kad sam počeo saradnju sa časopisom „Bijela pčela“ imao sam 51 godinu. To je kontinuitet od 20 godina. Počeo sam da radim stripove prema književnim delima. Pored Dositeja sa basnama, Branka Ćopića, Duška Radovića, iskočio je izuzetno zahvalan materijal, odnosno stihovi Zmaja.

blank
Foto: Subotičke.rs

Gledao sam kako to može biti strip forma, kako bi ona bila bliska i današnjim generacijama. Moramo biti u duhu vremena, i gde se kulturološki menjaju i percepcija i naš doživljaj i sadržaj oko nas. Težio sam da kroz stripove, teme budu bliske.

Jer to što je Zmaj napisao su univerzalne teme u stihovima. Onda mi je bilo lakše da ih prilagodim i današnjem vremenu. Primetićete i mobilne telefone i tablete, sadržaje koji su dostupni današnjim generacijama“, reči su autora profesora Zdravka Mićanovića.

blank
Foto: Subotičke.rs

U sklopu izložbe „Kalamandrija-poziv u strip“, otvorena je još jedna – izložba plakata Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koju ćete moći pogledati ove nedelje, koliko će trajati i 30. festival.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Trio napustio Spartak

Fudbalski klub Spartak Ždrepčeva krv sporazumno je prekinuo saradnju sa defanzivcem Ilijom Martinovićem, desnim bočnim Alphonce Msanga Mabulom i  ofanzivnim veznim fudbalerom Morice Abrahamom. Klub

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.