blank

Bakić najavio novi azil za pse lutalice (VIDEO)

blank

Gradonačelnik Stevan Bakić izjavio je danas, nakon bolničke posete ženi koju je juče kod suda napao čopor pasa lutalica, da Grad Subotica mnogo ulaže u rešavanje složenog problema pasa lutalica.

– Izgrađen je novi azil za pse lutalice, a sada se ulaže u projekat sterilizacije i obeležavanja pasa, koji takođe smanjuju njihovu agresiju. Ipak, i pored sveg truda, ovakve stvari se i dalje događaju – izjavio je gradonačelnik.

Bakić je dodao da je naložio direktoru Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”, u čijem okviru deluje Služba zoohigijene, da mu dostavi kompletan izveštaj o događaju.

– Na potezu od Senćanskog puta, gde se dogodio nemili događaj i od Trga Lazara Nešića, pa sve do migrantskog centra i Bunarića, službenici zoohigijene su od početka ove godine do juče intervenisali deset puta. Dostavljeni su mi i zapisnici. Postoji pravac koji je teško kontrolisati, iza Kuće zdravlja prema teretnoj stanici. Reč je o ogromnom prostoru u šipražju koji je nedostupan i teško prohodan, naročito za više ljudi. Iz tog pravca postoji jedna veća grupa pasa lutalica – poručio je Bakić.

Ovom prilikom gradonačelnik je pozvao sve Subotičane da nastave da obaveštavaju nadležne službe o kretanjima pasa lutalica. Apelovao je na vlasnike ljubimaca da ih ne napuštaju, jer time krše zakon i ugrožavaju svoje sugrađane.

blank

Sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti Radoslav Vukelić izjavio je da su oni u saradnji sa Čistoćom radili na sprovođenju svih zakonskih odredbi koje su na raspolaganju, kako bi uticaj pasa lutalica na teritoriji grada Subotice bio suzbijen.

– Svesni smo problema koji imamo i koji je na državnom nivou. Još 2018. godine smo ukazali na potrebe za izmenom zakona, da bismo 2019. dobili odgovor da će se novi nacrt zakona pripremati izmenom postojećeg i da su stvoreni uslovi za tako nešto. Kao plod toga, dobili smo predstavnika u radnoj grupi za izradu strategije za upravljanje populacijom pasa i nadamo se da će se njenom izradom određene mere poboljšati – poručio je Vukelić.

On je naveo da ljudima iz zoohigijenske službe naročito predstavlja problem nesavesno držanje pasa, te je pozvao sve vlasnike kućnih ljubimaca da vode brigu o njima i da se ponašaju odgovorno.

– U jednoj akciji koja je sprovedena krajem 2019, početkom 2020. godine, gde su Služba za inspekcijsko-nadzorne poslove i zaposleni u zoohigijenskoj službi obišli 736 domaćinstava. U 536 je pronađen kućni ljubimac, od čega je 180 čipovano, a vakcinisano samo 91. Na ovom malom uzorku vidimo koliko je to drastičan problem, kazao je Vukelić i dodao da su vakcinacija i čipovanje pasa veoma važan korak u rešavanju problema.

Vukelić je naveo da će potraga za psima koji su napali sugrađanku biti intenzivirana, a da će oni zatim, prema proceduri, biti smešteni u azil gde će im biti pružena sva briga i socijalizacija.

Direktor bolnice dr Slobodan Puškar poručio je da je pacijentkinji koja ima 55 godina od samog dolaska u bolnicu pružena sva neophodna medicinska pomoć.

– Ona je stabilnog zdravstvenog stanja, povrede nisu bile opasne po život. U toku je dalje lečenje i zbrinjavanje pacijentkinje, a u sledećih nekoliko dana biće otpuštena na kućno lečenje, te će posledice povreda biti sanirane ambulantno – rekao je Puškar.

Puškar je zaključio da se ovakav stepen povrede izuzetno retko dešava i da u prethodne četiri godine nije bilo nijedne hospitalizacije nakon ujeda pasa, ali da je ovo zajednički problem i da se tiče svakog pojedinca.

YouTube video

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.