blank

Javni sektor za pet dana mora da napravi plan štednje struje

blank

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su javna preduzeća i ustanove dobile nalog da u narednih pet dana izrade planove uštede električne energije, i izrazila nadu da će preporuke vlade o štednji uskoro postati obavezujuće za javni sektor, privredu i domaćinstva.

Ona je, takođe, dodala da će u narednih pet, šest dana, nakon razgovora sa predstavnicima EPS-a, Ministarstva finansija i drugih u vladi, biti poznato kako će izgledati najavljene stimulativne mere štednje za građane i kada će početi da se primenjuju.

„Očekujemo da preporuke postanu obavezne, jer smo u avgustu potrošili tri miliona evra dnevno za kupovinu 7.000 megavatčasova električne energije,  odnosno 94 miliona evra za uvoz struje. Kada se tome doda ugalj, to je 100 miliona evra uvoza”, rekla je Mihajlovićeva novinarima pred otvaranje skupa o zelenoj trenziciji i inovacijama.

Ministarka je naglasila da je u januaru ove godine potrošeno 150 miliona evra na uvoz struje i naglasila da je, ukoliko dođemo u situaciju da u decembru damo pola milijarde za uvoz, jasno da mora da se štedi. Mihajlovićeva je rekla da se Vlada Srbije nije odlučila za kažnjavanje, poput nekih zemalja Evrope, već za stimulaciju potrošača koji pokažu da su manje potrošili.

„Javna preduzeća i ustanove su juče dobile pismo, da u roku od pet dana daju planove štednje i da to poštuju, a u preduzećima su određeni ljudi koji će kontrolisati da li se štedi. Naše su procene realne da može oko 15 odsto da se uštedi ukoliko u narednom periodu mere postanu obavezne”, ocenila je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da su mere štednje koje su preporučene posebno obaveza velikih preduzeća , jer su veliki troškovi električne enetgije u toplanama, vodovodima, Elektropivredi Srbije i veliki gubici u EPS-u i EDS-u i da zato treba da se propišu mere štednje u tim preduzećima.

„Nema dileme, mora da se štedi i da probamo da iz ovog izađemo sa što manje novca koji ćemo dati. Procena je da po ovim cenam doi kraja marta više ne pričamo od 2,5 milijarde evra, nego mnogo više milijardi koje treba da ti za struju koju nemamo”, rekla je Mihajlovićeva.

Najavila je da će vlada poslati pisma medijima sa molbom da se uključe u kampanju apela za štednju energije, poput onog koji je išao u vreme pandemije.

Ocenila je da su sva razloga zbog kojih EPS ne može da proizvede dovoljno struje, a to su da nije investirano u izgradnju novih kapaciteta, a mnogo više novca je odlazilo u održavanje, a s druge strane zbog lošeg upravljanja.

Ona je podsetila da je, bez obzira na sve to, velika energetska kriza u Evropi i da nije toga ne bi se problemi sa EPS-om toliko osetili.

„Mi moramo da uložimo u ove kapacitete. Ti kapaciteti su reverzibilne hidroelektrane i potpuno okretanje EPS-a ka zelenim izvorima poput solara, vetra i rezverzibilnih hidroelektrana Đerdap i Bistrica za koje se sada rade projekti koji su proglašeni za projekte od javnog interesa. To sledeće godine mora da se radi, da bi EPS tek za nekoliko godina mogao da kaže da imamo dovoljno električne energije da zadovoljimo potrošnju”, istakla je Mihajlovićeva.

Tanjug, Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.