blank

Književno veče u Gimnaziji – književni opus Aleksandre Mihajlović

Aleksandra Mihajlović, profesorka književnosti u pančevačkoj gimnaziji, pisac romana i poezije, član Udruženja književnika, predstavila je sinoć u Gimnaziji “Svetozar Marković” svoj književni opus.

blank
Uz svoju prijateljicu Anju Ivačković, profesorku španskog jezika, i Lauru Kovač profesorku srpskog jezika u subotičkoj gimnaziji, književno veče pretvorilo se uz svojevrsnu šetnju kroz nekoliko umetnosti: muzičku, književnu, delom i pozorišnu.

Prisutni su mogli da uživaju u prepletenim pričama iz srednjovekovne prošlosti, ali sadašnjosti, različitim istorijskim ličnostima i izmišljenim likovima, i neverovatnoj harizmi tri profesorke, koje su kroz svoje izlaganje, približile romane i poeziju spisateljice Mihajlović.

Aleksandra Mihajlović, kao stipendista Ministarstva kulture Austije u Beču je provela dva meseca, gde je istraživala materijal za svoju enciklopediju o srednjovekovnim vladarkama. Vešto je napravila paralelu između dva grada, Beču i Subotici, stavivši arhitekturu, ljude i sveukupnu lepotu našeg grada rame uz rame sa austrijskom prestolnicom.

Da bi nastalo jedno pisano delo, potrebno je sebe uroniti u godine istraživanja, sakupljati građu za roman, a obzirom da su Aleksandrini likovi , istorijske ličnosti, njeno istraživanje baziralo se na istorijskim činjenicama ličnosti koje je proučavala na više nivoa: kroz pisma, knjige, memoare, dnevnike, objavljene ili neobjavljene rukopise, kako kod nas tako i u inostranstvu.

O svom pisanju, istraživanju, lepoti izražavanja i pričanja priča, toj magiji književnosti i svetovima u koje uronite čitanjem knjiga, Aleksandra je otvorila svoj svet.

“Kroz prstohvat cimeta” je roman o kraljici Nataliji, kojoj se Aleksandra Mihajlović posvetila skoro dvadeset godina. Kao “grofici od Rudnika”, “najlepšoj evropskoj kraljici”, Aleksandra je u svojim istraživanjima došla do podataka da je Natalija pisala dnevnike na francuskom , koje je potom zaveštala Vatikanu:

“Onda smo tražili blagoslov od katoličke I od pravoslavne crkve, od Vatikana I dobili ga. Sad su dnevnici na prevodu, to je velika zasluga ovog romana. U Visbadenu u Nemačkoj se tri godine igrala predstava o kraljici Nataliji Obrenović, upravo zbog ovog romana”, istakla je naša spisateljica i dodala kako je četvrto izdanje “Kroz prstohvat cimeta” upravo u štampi.

Šta su minijature, zašto je paun simbol svi religija, i zašto se njegova šara na perju zove Isusovo oko, šta je sveobuhvatna ljubav, samo su neke od tema o kojima je Aleksandra pričala, otvoriviš tako Pandorinu kutiju ispričanih i još neispričanih priča.

“Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje”, “Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem”, “Znamenite vladarke srednjeg veka” – enciklopedija o 27 vladarki rađena je u koautorstvu sa dr Katarinom Mitrović, istoričarkom, kao i sa nekoliko zbirki pesama. Pesme su joj prevedene na engleski, češki, makedonski, arapski, slovenački i italijanski jezik, više puta nagrađivane.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.