blank

Lokalni timovi udruženi u borbi protiv trgovine ljudima (VIDEO)

YouTube video

Predstavnici lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima iz Subotice, Kikinde i Sombora održali su u prostorijama Crvenog krsta onlajn sastanak na temu „Kako čuvamo pravo na privatnost i poverljivost podataka žrtava trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja“, u okviru projekta „Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku“, koji podržava Evropska unija.

Onlajn sastanku su prisustvovali i predstavnici Direkcije policije, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Udruženje građana „Atina“.

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice Ilija Đukanović naveo je da na sastanku akcentat stavljen na značaj Višeg javnog tužilaštva u zaštiti prava na privatnost i poverljivost podataka žrtava trgovine ljudima, sa kojim izazovima se suočava ova institucija i koje mehanizme koristi u zaštiti prava na privatnost i poverljivost.

blank

„Cilj sastanka je da se mapiraju rizici i izazovi u očuvanju prava na privatnost i poverljivost žrtve trgovine ljudima i koja je uloga Lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima. U svemu ovome veoma je značajna razmena iskustava na lokalnom nivou i veza organizacija civilnog društva sa relevantnim institucijama. Sastanak je u skladu sa Strategijom prevencije i suzbijanja trgovine ljudima i zaštite žrtava za period 2017-2022. i jačanja lokalnih mehanizama i lokalnih timova“, istakao je Đukanović.

Zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Subotici Branislav Rankov istakao je da su žrtve najčešće žene do 20 do 35 godina, iako su u dva slučaja žrtve bili maloletnici.

„Uglavnom je reč o seksualnoj eksploataciji, uz primenu sile i pretnje kako bi se određene osobe bavile time. Ove godine imali smo i jedan slučaj prosjačenja. Za ovo krivično delo, osnovni oblik zaprečena je kazna od tri do dvanaest godina zatvora, dok su one strože za teži oblik kada je žrtva maloletna ili su joj nanete teže telesne povrede“, naveo je Rankov.

Gradska uprava, Subotičke.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.