blank

Mlada ženka orla belorepana posle dužeg lečenja puštena u prirodu

blank

Ženka orla belorepana (haliaeetus albicilla) uspešno je izlečena u prihvatilištu Zoološkog vrta Palić i nakon punih mesec dana uspela je da povrati zdravstvenu i fizičku kondiciju koja joj je potrebna kako bi nastavila sa normalnim životom u prirodi.

Kada su u pitanju mlade jedinke orlova belorepana, one nisu vezane za teritoriju, tako da se posle oporavka mogu vratiti na bilo koje odgovarajuće područje.

Ipak, u ovom slučaju Tim za zbrinjavanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je odlučio da se jedinka vrati blizu mesta gde je i pronađena, jer se u blizini nalaze šume i više otvorenih voda, što čini idealno stanište za ovu vrstu.

Pošto su se obe jedinke belorepana uspešno vinule u nebo, čitava akcija spasavanja je imala srećan epilog.

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa – Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko-lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, LU „Mostonga” i Veterinarske ambulante „Šapica” iz Odžaka, 13. maja, dva orla belorepana spašena su od skoro sigurne smrti.

blank

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU „Mostonga” je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante „Šapica” u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović dr vet. medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Foto: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.