blank

Moskva dobila još jednu “Suboticu”

Šta sve povezuje naš grad i rusku prestonicu?

blank

Na zapadu Moskve, na prostoru starog Pokrovskog kupatila, u avgustu je otvoren još jedan restoran koji nosi naziv našeg grada. Prva “Subotica”, koja važi za najbolji strani restoran u Moskvi, otvorena je 2014. godine na takozvanom Vrtnom prstenu (saobraćajni prsten B), nedaleko od čuvenog Patrijaršijskog ribnjaka i gradskog Zoološkog vrta.

Vlasnik moskovske “Subotice” je Piroćanac Srđan Tošić, a u restoranu pretežno rade kuvari sa juga Srbije.

Na zvaničnoj veb-stranici “Subotice” piše da je restoran nazvan po našem gradu, ali da sam naziv asocira na subotu kao dan odmora, što je među Moskovljanima očigledno lepo prihvaćeno.

Za razliku od stare, koja je postala jedn od najpoznatijih moskovskih restorana, novootvorena “Subotica” ima vlastiti part i parking, kao i veliku terasu ukrašenu putopisnim detaljima iz Srbije.

Zanimljivo je da se stari restoran “Subotica nalazi” u blizini Patrijaršijskog ribnjaka, danas malog urbanog jezera koje zimi služi kao klizalište, na čijim je obalama nastao jedan od najčuvenijih romana ruske knjiženosti “Majstor i Margarita” Mihaila Afanasijeviča Bulgakova. Godine 1972. u tada jugoslovensko-italijanskoj koprodukciji snimljen je film “Majstor i Margarita” Alekandra Petrovića. Značajan deo radnje filma snimljen je u Subotici i na Paliću.

Tu se, međutim, neočekivana veza Moskve sa Suboticom ne završava. Pored poznatih međunarodnih aerodroma Šeremetjevo, Domodedovo, Vnukovo i Žukovski, Moskva je do 2010. godine imala i regionalni aerodrom “Bikovo” (“Быково”) koji se na ruskom jeziku izgovara unekoliko drugačije, a opet se neodoljivo slično piše kao i naziv sela sa malim sportskim aerodromom u blizini našeg grada.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.