blank

Novogodišnji sagovornici portala Subotičke.rs prof. dr Đerđ Sorad, pijanista Andrej Ivanović i slikar Šandor Kerekeš

blank

Prof. dr Đerđ Sorad u vreme kada je bio predsednik Skupštine opštine Subotica

Tokom novogodišnjih praznika, portal Subotičke.rs objaviće intervjue sa prof. dr Đerđom Soradom, bivšim predsednikom Skupštine opštine Subotica i gradskog Saveta za razvoj u čije je vreme uređen klasični centar grada, pijanistom svetskog glasa Andrejom Ivanovićem koji je lane posetio Suboticu i slikarom Šandorom Kerekešom.

Pored intervjua, objavićemo i novogodišnju reportažu iz Istanbula, novogodišnju razglednicu iz Moskve – tačnije priču o moskovskom juveliru Vasiliju Kunkinu iz 18. veka, pretku subotičkog bibliotekara Andreja Kunkina, kao i priču o najčuvenijem mađarskom šampanjizovanom vinu “Terlej” čiji je tvorac rodom bio iz Čantavira.

blank

Andrej Ivanović, pijanista svetskog glasa koji voli Suboticu

Profesor dr Đerđ Sorad pričao nam je o uspostavljanju pešačke zone i izgradnji Zelene fontane, šta je sve bilo potrebno da se na Korzu podigne Robna kuća “Beograd”, ali i o prvim subotičkim računarima. Sorad u intervjuu otkriva i ko je famozni biznismen iz poznatog subotičkog urbanog mita, o kojem se intenzivno pričalo tokom osamdesetih godina, koji je navodno hteo da “sredi” Palić.

blank

Tvorac najpoznatijeg mađarskog šampanjizovanog vina bio je Čantavirac Jožef Terlej

Pijanista Andrej Ivanović iz Sankt Peterburga koji trenutno živi i radi u Šangaju, čukununuk velikog kompozitora srpskog porekla Josifa Ivanovića iz Temišvara koji je komponovao jedan od najpoznatijih svetskih valcera “Talasi Dunava”, govorio nam je kako je u leto 2019. godine doživeo naš grad i zbog čega ponovo želi da mu se vrati.

blank

Zagrljaj u doba korone: Šandor Kerekeš i Branislava Žujović

Jedan od najpoznatijih subotičkih slikara, Šandor Kerekeš, pričao nam je o pariskim danima na Monmartru i ispod mostova Sene, zašto su tadašnji milicioneri Radeta Šerbedžiju tražili baš u njegovom ateljeu i kako je sa Mikom Antićem i Perom Zupcem sa svećnjacima prelazio Dunav u Novom Sadu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.