blank

Održan javni čas čitanja u Gradskoj biblioteci povodom Svetskog dana knjige

blank

Povodom Svetskog dana knjige, u dvorištu Gradske biblioteke Subotica danas je održan javni čas čitanja knjige „Proricanje o teretu ili Triptihon o Atlantima” bibliotekara i književnika Petra Vukova (1941–2003), koju je izdala Gradska biblioteka 2003. godine.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić je pred početak programa naveo da je omaž autoru Vukovu i atlasima Gradska biblioteka organizovala u saradnji sa Dečjim pozorištem, uoči rekonstrukcije i revitalizacije fasade ustanove.

blank

– Čitaćemo tekst našeg bibliotekara i književnika Petra Vukova iz 2003. godine, koji je posvećen biblioteci, ali prvenstveno atlasima i fasadi. To je prilika da se prisetimo istorijata ove zgrade i da podsetimo subotičku javnost na značaj atlasa koji krase fasadu Gradske biblioteke – poručio je Rokvić.

Performans je održan dvojezično. Marta Aroksalaši i Gertrud Fridrih iz Dečjeg pozorišta čitale su odlomke knjige na srpskom i mađarskom jeziku. Kako je direktor Rokvić naveo, ovo je prvi performans ovakve vrste i u planu je da se tradicija javnog čitanja nastavi.

blank

– Petar Vukov je bio bibliotekar, napisao je jednu sjajnu knjigu eseja, kratkih priča, na veoma zanimljiv način. Opisao je kulturni život, uslove, tradiciju, Ferenca Rahjla, i sve ono što mi danas smatramo značajnim i važnim, ne samo sa građevinskog, nego i sa kulturnog aspekta Subotice – zaključio je Rokvić.

blank

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.