blank

Preminuo patrijarh Irinej

blank

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7 časova i 7 minuta u Vojnoj kovid -bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović), saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove Svetosti Patrijarha javnost će biti uskoro obaveštena. Večan mu spomen i Carstvo Nebesko!

Počivši patrijarh Irinej rođen je 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle gimnazije u Čačku i bogosloviju u Prizrenu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, u manastiru Rakovici od strane patrijarha Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.