blank

Rate za stambene kredite ponovo u porastu

Evropska centralna banka (ECB) podigla je tri ključne kamatne stope za 0,75 %. Kamatne stope uvećavaju se od 2. novembra 2022 godine.

blank
Ono što nakon svake takve odluke najviše brine svakako je kako će se to odraziti na euribor, a samim tim i rate kredita koje građani otplaćuju, prenosi Nova.rs.

Kako je za Nova.rs objasnio profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić, euribor odmah reaguje na ovakve odluke ECB i za očekivanje je da će ispratiti skok ove tri kamatne stope.

Međutim, iako sve koji otplaćuju kredite gde je euribor osnovica najviše zanima koliko će konkretno biti uvećana njihova mesečna rata, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavno dati.

Kako objašnjava prof. Grubišić, ne znači nužno da će građanima odmah skočiti rate, budući da to zavisi od ugovora koje oni imaju sa bankama, a u kojima je navedeno da li su rate vezane za tromesečni ili šestomesečni euribor.

„Svakako, ovo će se najviše odraziti na stambene kredite jer su oni najveći“, navodi Grubišić.

Ističe da je nezahvalno predvideti to koliko će rate u proseku porasti, budući da će nekom mesečni iznos koji mora da izdvoji za kredit porasti za, na primer, 30 evra, a nekom za 150 evra.

Nova.rs, foto: pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.