blank

SAOPŠTENJE DVERI O akciji ozelenjavanja grada

blank

Povodom akcije ozelenjavanja javnih površina, vrtića i škola koju sprovodi Grad Subotica, Gradski odbor Dveri saopštio je da podržava samu akciju, jer je, kako su naveli, građanima Subotice narušeno zdravlje zbog nedostatka čistog vazduha, a ozeljenjavanje bi doprinelo poboljšanju situacije. Napomenuli su da je veoma važna i sadnja vetrozaštitnih pojaseva na svim lokalnim putevima, kao i na državnim površinama koje se ne održavaju, a pogodne su za sadnju.

Ipak, kako su naveli, ova akcija ozelenjavanja ima više nedostataka sa pravne strane.

„Kao prvo, grad, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine je trebao da napravi plan pošumljavanja Subotice u narednom periodu, godinu, dve, pet, i da se sadnja odvija planski, na kojim površinama će se saditi?, kao i koje sadnice sadimo na određenoj površini. Ako u budžetu grada nisu predviđena sredstava za sadnju, tada grad raspisuje javni poziv da se prijave društveno odgovorne kompanije koje bi svojim donacijama pomogle da se sadnja odvija po planu. Društveno odgovorne kompanije koje posluju na teritoriji grada Subotice mogu da svoju društvenu odgovornost iskažu na više načina”, navedeno je saopštenju subotičkih Dveri.

Oni smatraju da bi kompanije koje deluju na teritoriji grada trebalo da se pridržavaju Zakona i da ne upotrebljavaju sredstva koja nisu zakonom dozvoljena, da upravljanje otpadom vrše po najvišim standardima, ali i da vode računa o svom poizvodnom ciklusu i tako smanje zagađenje vazduha, vode i zemljišta. Dveri smatraju da kompanije tako svoj doprinos čistijem vazduhu u gradu mogu dati i ovakvim akcijama gde bi se prijavili za donaciju u skladu sa svojim mogućnostima, a sve bi se odvijalo pod kontrolom stručnih lica iz Gradske uprave.

„Na ovaj način kako je to učinila gradska vlast, po običaju netransparentno, po kuloarima sklopljenim dogovorima, možemo saznati da se pojavio donator ’Goranski rasadnik’ koji je pod ko zna kakvim okolnostima odlučio da donira gradu 1200 sadnica”, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri smatraju da je ovakav način funkcionisanja Gradske kuće u osmišljavanju akcija neprihvatljiv.

„Posebno ako pri samoj sadnji dodamo da je tehnički direktor ’Naše radosti’, predsednik odborničke grupe SNS-a u skupštini grada Subotice, Veljko Vojnić, izjavio da se zahvaljuje gradonačelniku Stevanu Bakiću na ’donaciji’ sadnica. Još kada bi građani imali saznanja koliko je i kojih sadnica donirao gradonačelnik Stevan Bakić…”, pitaju se u subotičkim Dverima.

Kako je navedeno, Dveri smatraju da bi promenom sistema za koju se zalažu bilo sve transparentno, postojao bi plan sadnje sadnica, koordinator akcije koje je stručno lice, javni poziv za donatore, spisak donatora sa iznosom o veličini donacije, a rezultati bi bili vidljivi poboljšanjem kvaliteta vazduha.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 15 do 25 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.