blank

Saopštenje NGG Subotica – NAŠ GRAD! : Vratimo otete mesne zajednice!

Saopštenje NGG Subotica – NAŠ GRAD prenosimo u celosti:

blank
Foto: NGG Subotica – NAŠ GRAD

Građanima Subotice su ukinuta osnovna demokratska prava da se kao slobodni građani grada Subotice izjašnjavaju i odlučuju o svim pitanjima koja su važna za njihovu mesnu zajednicu.

Najvažnija pitanja koja muče građane Subotice je:
Kada će u mojoj ulici biti urađena vodovodna mreža?
Kada ću se i ja priključiti na gradsku kanalizaciju?
Kada ću dobiti asfalt i prestati da gutam štetnu prašinu koja utiče na moje zdravlje!

Na sva ova pitanja grad i njegovi čelnici na žalost nemaju odgovor! Umesto toga rešavaju se neki problemi koji nisu od opšteg interesa već jednog građanina ili malog broja ljudi u toj mesnoj zajednici. Asfaltiraju se ulice po 100, 200 metara, pijaća voda je još uvek u 21 veku bauk tema i mnogim Subotičanima i dalje je nedostupna.

Infrastrukturno grad Subotica je ispod nivoa mnogih sela u nekim drugim opštinama i gradovima u Vojvodini a sve je to počelo kad su mesne zajednice i lokalna vlast videle dobru priliku da se svi poslovi centralizuju. Tada je krenuo proces veoma sumnjivih javnih nabavki i korupcije koja je dovela do toga da se problemi građana u mesnim zajednicama ne rešavaju. Da ni Saveti u mesnim zajednicama nemaju ingerencije u odlukama gradskih vlasti.

Svima nam je potrebna decentralizacija , kako na republičkom, pokrajinskom , tako i na lokalnom nivou. Potrebno je da svaki građanin bude pitan koji su njegovi prioriteti u mesnoj zajednici kojoj pripada.

Da se žiro računi mesnih zajednica vrate građanima tih mesnih zajednica. Jer od istih tih građana se i finansiraju te mesne zajednice kroz porez na imovinu. Ti građani treba i da upravljaju preko Saveta i Zbora građana koji se moraju održavati zbog svake teme koja interesuje građane.

Javni uvidi u planove grada moraju obavezno da prođu javni uvid u Mesnoj zajednici i odluku na Zboru građana pa tek posle da se o nekom širem projektu odlučuje na nivou grada.

Nije prihvatljivo da neko drugi određuje gde će ići sredstva građana te mesne zajenice već isključivo građani te mesne zajednice.

U takvoj vrsti decentralicacije, građanima bi bila vraćena prava i obaveze. Građani bi uvideli da stvari mogu da se menjanju u korist njih samih, i to bi dovelo do veće demokratičnosti društva ali i većeg učešća građana u planovima i odlukama.

NGG Subotica – NAŠ GRAD! će svoje aktivnosti usmeriti da se što više građana uključi u našu građansku platformu da se svi zajedno izborimo da se vrate otete mesne zajednice! Na tom putu potrebna nam je sloga i jedinstvo građana, onih građana koji žele da se njihov glas čuje, onih građana koji žele da odlučuju, onih građana koji se ne plaše ucena i zastrašivanja od strane ove vlasti!

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.