blank

Martovska inflacija usporila na pet odsto

Potrošačke cene su ovog marta (u poređenju sa istim mesecom prethodne godine) porasle u proseku za pet odsto. Samo cene u grupi „hrana“ su u odnosu na mart prošle godina više u proseku za 2,4 odsto.

blank
Foto: Pixabay

Posmatrajući uže grupe proizvoda, „meso“ je poskupelo 8, 3 odsto, „riba“ za 4,8 odsto, a „mleko, sir i jaja“ za 1,4 odsto.

Sudeći po podacima RZS-a, određeni proizvodi u grupi hrana su u martu konačno krenuli da pojeftinjuju međugodišnje. „Ulja i masti“ su pojeftinili za 4,6 odsto, „povrće“ za tri odsto, a voće za pola procenta.

Pošto su energenti u više navrata poskupljivali prošle godine, podaci RZS-a pokazuju da je cena struje za domaćinstvo u martu veća za 15 odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine, dok je cena gasa međugodišnje porasla za 19,4 odsto.

Kada se radi o mesečnoj inflaciji, u odnosu na februar 2024. godine, potrošačke cene više su za 0,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 1,1 odsto.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.