blank

Šest pari „Intersiti” vozova će dnevno saobraćati između Subotice i Segedina

blank

Obnova pruge Subotica—Segedin će biti veliki pomak u železničkom saobraćaju u odnosu na ranije stanje, piše na zvaničnom sajtu opštine Reske u Mađarskoj. Obnova pruge na srpskoj strani se bliži kraju, dok se na mađarskoj strani tek uklanjaju stare šine.

Ovaj razvojni projekat će u fazi potpunog zatvaranja pruge Budimpešta–Kelebija zbog obnove omogućiti da se zaobilaznim putem organizuje tranzitni teretni saobraćaj i poboljšaće interregionalne veze između Segedina i Subotice. Kapacitet pruge će posle završetka radova biti veći u pogledu transporta i robe i putnika.

Vozovi će na ovoj deonici saobraćati maksimalnom brzinom od 120 km/h, pruga će biti opremljena najsavremenijim pratećim uređajima, stanicama sa parkiralištima, a njome će se upravljati iz Segedina.

Što se voznog reda tiče, mogućnosti su ograničene zbog graničnog prelaza. Planira se da između Subotice i Segedina, dakle na međunarodnoj pruzi saobraća šest pari „Intersiti” vozova na dan, uz još 9 pari između Reske i Segedina.

Zbog izgradnje pruge Budimpešta—Kelebija će se posle završetka radova teretni vozovi preusmeriti na ovu prugu. Posle će punim kapacitetom proraditi putnički saobraćaj.

Na mađarskoj strani su radovi na otklanjanju starih šina počeli tek u decembru, a izgradnja počinje na proleće. Zbog kašnjenja projekta se u segedinskoj štampi nagađa kada će se konačno moći putovati između Segedina i Subotice. Portal szegeder.hu podseća da je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto novembra prošle godine izjavio da će pruga biti gotova do kraja 2022. godine. Pošto su, međutim, radovi počeli sa zakašnjenjem, a izvođač ima na raspolaganju 24 meseca da završi projekat, znači da bi pruga mogla biti gotova tek na jesen 2023.

Obzirom na to da je skoro duplo duža deonica u Srbiji izgrađena za nepunih godinu dana, ipak postoji šansa da se do kraja 2022. završi i deonica na drugoj strani.

Nagađa se i o tome kakvi će vozovi saobraćati na novoj pruzi, između ostalog se spominje i tip tram-train, tj. mešavina voza i tramvaja, kakav već postoji na mađarskoj strani.

Vajma.info, Grad Subotica

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 15 do 25 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.