blank

Svetski dan bez duvana

blank

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) od 1987. godine obeležava 31. maj kao Svetski dan bez duvana, koji će ove godine biti obeležen pod sloganom „Donesi odluku – ostavi duvan”. Cilj ovogodišnje kampanje je da osnaži i podrži korisnike duvana u njihovoj odluci da prestanu da puše, u čemu će ključnu ulogu imati zdravstveni sektor.

„Kampanjom bi trebalo da se promovišu socijalna podrška i zdravije okruženje koje pogoduje odvikavanju od upotrebe duvana. Podrška stručne javnosti za politiku prestanka pušenja i unapređenje i razvoj savetovališta za odvikavanje od pušenja su ključni u pružanju podrške pušačima da ostave duvan. Neophodno je i stalno podizanje svesti o taktikama duvanske industrije kojima privlače sve mlađe generacije kako bi regrutovali nove korisnike svojih proizvoda, kao i stalno osnaživanje korisnika duvana za odvikavanje od pušenja”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

blank

Kako su naveli, u svetu puši više od milijardu ljudi, u Evropi 26% stanovnika, dok je u Srbiji učestalost pušenja veća od proseka evropskog regiona – prema poslednjim podacima oko 2,5 miliona odraslih stanovnika, više muškaraca nego žena. Istakli su da godišnje u svetu usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu umre osam miliona ljudi, a u Srbiji se svaki dan ugase četrdeset četiri ljudska života.

„Blagodeti prestanka pušenja su skoro trenutne. Nakon samo 20 minuta od prestanka pušenja puls opada. U roku od 12 sati nivo ugljen-monoksida u krvi je normalan. U roku od dve do dvanaest nedelja vaša cirkulacija se poboljšava i funkcija pluća se povećava. U roku od jednog do devet meseci kašalj i otežano disanje se smanjuju. U roku od pet do petnaest godina rizik od moždanog udara se smanjuje na nivo rizika koji imaju nepušači. U roku od deset godina, stopa smrtnosti od raka pluća je otprilike upola manja nego kod pušača. U roku od petnaest godina vaš rizik od srčanih bolesti je kao kod nepušača”, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje.

blank

Iz Centra za promociju zdravlja poručili su da prilagođena ishrana i kretanje mogu da budu dobar saveznik u odvikavanju od pušenja. Oni su preporučili dovoljan unos tečnosti, vode i čajeva, ali i povećan unos voća i povrća, semenki i integralnih žitarica, kao i šetnje, vožnju bicikla ili rolera.

„Ističemo da je sada posebno dobar period godine kada je dobro prestati pušiti. Pijace su pune mladog povrća i svežeg voća. A važna je energija i toplina koju donosi sunce pozivajući nas da se pokrenemo i izađemo napolje u prirodu. U procesu ostavljanja duvana zaboravite na alkohol, uključujući i pivo, na prženu, dobro začinjenu i masnu hranu, kao i na slatkiše. Ova hrana i piće mogu vas omesti u ostvarenju vašeg cilja da uspešno ostavite duvanske proizvode”, zaključeno je u saopštenju Centra za promociju zdravlja.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.