blank

Tehnologija vetra u službi zaštite životne sredine (VIDEO)

YouTube video

Udruženje za zaštitu životne sredine u Subotici, na čelu sa Aleksandrom Panićem, organozovalo je prezentaciju sa temom koja je od vitalnog značaja: ekologija, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije.

Onoliko koliko smo sposobni da uništavamo svet oko sebe, ne vodeći računa o zaštiti životne sredine bez koje nam života nema, toliko smo sposobni, kao društvo, da napravimo građevine čija će konstrukcija proizvoditi električnu energiju u dovoljnoj količini da višak distribuira okolini, ostalim domaćinstvima ili ako bude dovoljan broj ovih „pametnih“ zgrada, i ceo grad.

Koncept se zasniva na projektu W.E.T.E.R. tehnologija koja koristi energiju vetra za pravljenje struje. To, naravno, nije nov koncept, ali je nov u građevinarstvu i izradi zgrada koje će posedovati generatore i proizvoditi stuju. Ova tehnologija može da se primenjuje na stambenim, poslovnim i ostalim životnim prostorima, bezbedna je za koriščenje i ekološki najnaprednija.

blank
Foto: Subotičke.rs

Vlasnik patenta i kompanije Denis Tiaglin, budućnost vidi u „pametnim“, „zelenim“ zgradama koje čak i vodu koriste iz atmosferskih padavina. Za sad će se patent W.E.T.E.R. tehnologije koristiti u najrazvijenijim i najbogatijim državama sveta, ali to ne treba da bude otežavajuća okolnost za našu državu, koja bi trebala da prepozna izuzetan značaj ovakvih projekata koji čine sve da sačuvaju našu zeleno-plavu dragocenu planetu.

Aleksandra Panić, predstavnik ove internacionalne kompanije napominje da bi ovo bila prilika da se grad Subotica i Srbija uključe u projekat izgradnje novog tipa zgrada koje same proizvode energiju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.