blank

U kojim zemljama EU su najveće plate, a gde su najmanje?

Prosečna godišnja prilagođena zarada sa punim radnim vremenom za zaposlene u EU prošle godine bila je 33.500 evra, objavio je Eurostat.

blank
Foto: Piksabej

Ovo je prvi put, kako navode na sajtu zvanične evropske statistike, da Eurostat objavljuje ovaj podatak.

Među državama članicama EU, najveća prosečna godišnja prilagođena plata sa punim radnim vremenom u 2021. zabeležena je u Luksemburgu 72.200 evra, slede Danska (63.300 evra) i Irska (50.300 evra).

Najmanje plate imaju u Bugarskoj (10.300 evra), Mađarskoj (12.600 evra) i Rumuniji (13.000 evra).

Ovaj podatak obavezan je zbog Direktive o “plavoj karti” koja propisuje upotrebu upravo ovog indikatora za određivanje prosečne bruto godišnje plate za svaku državu članicu EU, a cilj joj je da privuče visokokvalifikovane radnike u EU pod fleksibilnijim uslovima.

Plava karta je neka vrsta boravišne i radne dozvole namenjena visokokvalifikovanim građanima van EU, a koji žele da žive i rade u EU.

Prema ovim podacima, većina zemalja je ispod EU proseka, među zemljama u oktruženju najveće prosečne godišnje plate imaju u Sloveniji 28.760 evra, dok je u Hrvatskoj prosek 16.170 evra.

Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.