blank

Sedam najčešćih grešaka zbog kojih kolači ne uspevaju

Problem koji mnoge početnike u kuhinji navodi da odustanu od pripreme kolača je njihov loš ishod.

blank
Foto: Pixabay

Naime, često se dešava da iako u potpunosti pratite recept od koraka do koraka, nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući, već potpuna katastrofa. Kako navodi Zadovoljna.hr, ovo su najčešće greške zbog kojih vaši kolači propadnu.

1. Koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo i obrnuto

Prašak za pecivo se pravi od sode bikarbone, ali je njihova struktura i tekstura potpuno drugačija, kao i efekat koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona reaguje i proizvodi ugljen-dioksid samo kada se pomeša sa kiselim sastojcima kao što su čokolada, jogurt, kiselo mleko ili sirće. Prašak za pecivo, s druge strane, proizvodi ugljen-dioksid kada se pomeša sa vodom.

2. Izbegavanje prosejavanja suvih sastojaka

U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali mnogi to preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja

Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da cela dobije željenu teksturu, a puštanjem toplote napolje dolazi do izduvavanja vrelog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo mešate testo

U poslednje vreme sve više se koriste automatizovani mikseri, čijim opcijama treba ovladati pre nego što se upustite u njihovo korišćenje. Naime, presnažno promešano testo imaće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje, dok druge sastojke treba mešati ručno.

5. Zaboravljate da protresete kalup s testom

Posebno naznačen u gotovo svakom receptu jeste savet da testo, nakon što ga izlijete u kalup, protresete. Brojni ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha, što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Belanca naglo dodajete u smesu mešanjem

Greška koju mnogi rade u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača jeste naglo dodavanje umućenih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu, zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašičicom malo-pomalo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mešanja

Brojni recepti, posebno za torte, počinju mućenjem žumanaca sa šećerom, ali potpuno jednostavan poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže na žumanca i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, pa se svi naredni sastojci teško vežu u homogenu smesu. 

Zadovoljna.hr

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Sedam najčešćih grešaka zbog kojih kolači ne uspevaju”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.