blank

Kapi za oči zbog kojih je umrla i četvrta osoba, 14 oslepelo, a 4 hirurškim putem ostalo bez očiju: Evo šta treba da znate

Četvrta osoba umrla je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na lekove i povezuje se s kapima za oči.

blank
Foto: Pixabay

Ovu vest je potvrdio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a poznato je kako je s ovom bakterijom pronađenom u kapima, povezano čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja enukleacije, odnosno hirurškog uklanjanja očne jabučice.

Dosad je evidentirana 81 osoba u 18 američkih država s nizom simptoma koje je prouzrokovala bakterija Pseudomonas aeruginosa.

Poseta američkih zdravstvenih inspektora fabrici otkrio je propuste u održavanju sterilnosti. Ubrzo nakon upozorenja, proizvođač je povukao EzriCare veštačke suze, proizvod koji se kupuje bez recepta i bez konzervansa je, a koji su mnogi zaraženi pacijenti koristili. Od tada su s polica povučeni još neki proizvodi za oči, iako nisu svi povezani s bakterijskom infekcijom. Većina pacijenata koji su se javili lekaru zbog bola u očima, crvenila, zamućenog vida i drugih simptoma koristila je kapi za oči i veštačke suze.

Pseudomonas aeruginosa je agresivna bakterija koja se nalazi u našoj okolini, uključujući vodu, tlo i ljudski otpad. Stručnjaci kažu da može da uđe u kapi za oči putem kontaminacije materijama oko nas tokom rukovanja. Bakterija je otporna na većinu antibiotika i posebno je opasna u zdravstvenim ustanovama i za ljude s oslabljenim imunološkim sistemom.

Osobe koje koriste kapi za oči treba da obrate pažnju na simptome kao što su žuti, zeleni ili prozirni iscedak iz oka, kao i ako osećaju bol ili nelagoda u oku, crvenilo oka ili kapka i onaj neugodan osećaj da im u oku nešto smeta. Takođe pažnju treba obratiti na povećanu osetljivost na svetlost i zamagljen vid. Američki CDC upućuje one koji imaju takve simptome, a upotrebili su jednu od dve sporne vrste kapi za oči da odmah potraže lekarsku pomoć dok se ljudi koji nemaju simptome ne treba da testira na moguću infekciju.

Teška infekcija oka može imati slične simptome kao manje ozbiljna stanja poput sindroma suvog oka i drugih autoimunih ili upalnih bolesti oka, upozoravaju stručnjaci.

Elizabet Konik, profesorka medicine i imunobiologije na Univerzitetu u Arizoni, objasnila je kako bakterija luči proteine ​​koji mogu uništiti prozirno tkivo na prednjem delu oka rožnice. Može da oslabi vid pa čak i da oslepi osobu.

Infekcije Pseudomonas aeruginosa se mogu manifestovati i kao keratitis, sepsa i infekcije disajnog i mokraćnog sistema. U SAD-u je tako 2017., zabeleženo oko 2.700 smrtnih slučajeva povezanih s ovom bakterijom, a zbog nje je hospitalizovano oko 32.600 osoba. Soj Pseudomonas aeruginosa povezan s kapima za oči nije zabeležen pre ove godine.

U SAD-u su povučena najmanje četiri proizvoda u obliku kapi za oči. Oni uključuju EzriCare i veštačke suze Delsam Pharma, koje su povezane s bakterijskom infekcijom. Dva druga proizvoda — Purely Soothing, 15% MSM Drops tvrtke Pharmedica i oftalmološki rastvor Brimonidine Tartrate kompanije Apotex, 0,15% — takođe su povučena premda nisu bili povezani s izbijanjem epidemije. Američka Pharmedica je u martu povukla proizvod Purely Soothing, zbog zabrinutosti da proizvod nije sterilan.

Kompanija je izjavila da te kapi nisu povezane s bolešću, ali upozorila je da korišćenje kontaminiranih proizvoda za oči može povećati rizik od infekcija koje mogu rezultirati slepilom. Takođe u martu, Apotex je povukao svoje kapi jer su pronašli pukotinu na čepovima nekih bočica, što može da utiče na sterilnost proizvoda.

Izvor: Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.