blank

Koje su zdravstvene probleme prijavili korisnici e-cigareta?

Vejping se često smatra sigurnijom alternativom pušenju, ali to ne znači da je bez rizika.

blank
Foto: Pixabay

U novoj studiji, objavljenoj u Journal of Public Health, skoro 4 od 5 korisnika e-cigareta prijavilo je da su doživeli štetne zdravstvene ishode u roku od šest sati nakon upotrebe e-cigarete.

Rezultati izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog uticaja ovih uređaja na zdravlje.

Prethodne studije su povezivale upotrebu e-cigareta sa potencijalnim rizikom od bolesti pluća, astme, oštećenja krvnih sudova i bolesti srca, posebno među onima sa već postojećim zdravstvenim problemima. Međutim, još uvek nedostaju jasne informacije o punom spektru mogućih štetnih efekata e-cigareta na zdravlje.

U jednoj studiji sprovedenoj u Kaliforniji, ispitan je uzorak od 4.695 sadašnjih i bivših korisnika e-cigareta sa prosečnom starošću od 34 godine. Istraživanjem su prikupljeni podaci o upotrebi e-cigareta, negativnim iskustvima, karakteristikama proizvoda, sociodemografskim faktorima i prisustvu medicinskih komorbiditeta.

Ukupno, 78,9 procenata ispitanika je prijavilo da su doživeli neku vrstu zdravstvenog problema u roku od šest sati nakon upotrebe uređaja za vejping, pri čemu su glavobolje, anksioznost i kašalj bili najčešći efekti. Otprilike 1 od 8 prijavio je palpitacije, dok je 1 od 5 prijavio značajno veći broj otkucaja srca.

Međutim, zbog prirode studije, ne znamo sa sigurnošću da li su same e-cigarete izazvale ove efekte. Autori su rekli da je potrebno više rada u ovoj oblasti kako bi se utvrdili mehanizmi koji podupiru ovu asocijaciju, piše N1 Zagreb.

Izvor: N1 Zagreb

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.