blank

Alkoholna pića – podsetnik za vreme praznika

blank

Od dr Zorice V. Dragaš, specijaliste socijalne medicine, saznajemo na šta treba dodatno obratiti pažnju uoči praznika i povećane upotrebe alkohola, ali i utvrđujemo ono što već možda znamo

Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine

Mnogima su božićni i novogodišnji praznici, kao i slave, nezamislivi bez konzumacije alkohola, makar i one dozvoljene količine koja ne šteti organizmu. Vreme praznika donosi obilje posebnosti – od raspoloženja do praznične trpeze. Pripremamo sebe, svoj dom, pa i našem jelovniku ukazujemo posebnu pažnju, što dodatno otežava poštovanje temeljnog pravila života u najširem smislu – umerenost i odmerenost u svemu.

Osamdeset odsto učenika osmih razreda pije pivo…

Alkohol je hemijska supstanca koja ima psihoaktivno delovanje, pošto dovodi do promene mentalnih/kognitivnih funkcija. Pripada grupi depresora. Stvara naviku i zavisnost, u početku psihičku zatim i fizičku, a jedna od posledica zloupotrebe može da bude razvoj bolesti zavisnosti, odnosno alkoholizam. Velika količina alkohola uneta za kratko vreme dovodi do akutne alkoholne intoksikacije, u narodu poznatije kao trovanje alkoholom, koja može da bude i hronična. Međutim, alkohol se primenjuje u medicinske, a vino i u religijske svrhe.

Alkoholna pića su poznata narodima širom sveta i veruje se da se koriste još od Kamenog doba. Proizvode se od voća i žitarica fermentacijom, na primer vino i pivo, a destilacijom nastaju žestoka pića.

blank

Upotreba alkoholnih pića je u mnogim delovima sveta najviše proširena prilikom druženja. Svaki je porodični i društveni događaj propraćen zdravicama. U našoj zemlji, ali i u mnogim drugim kulturama, konzumiranje alkohola je vrlo rasprostranjeno i društveno prihvaćeno među svim grupama stanovništva, a često počinje u ranoj mladosti. Prema jednom istraživanju sprovedenom u našoj zemlji: 80% učenika osmih razreda osnovnih škola izjavljuje da povremeno pije pivo, 60% vino, a čak 25% žestoka pića.

Alkohol može da izazove psihičku zavisnost čak i pri neredovnoj konzumaciji manjih količina, a fizička zavisnost se javlja kod osoba koje duže vreme redovno konzumiraju veće količine.

Alkohol vrlo brzo dospeva u krv

Sirovine iz kojih se alkoholna pića prave su visokokvalitetne namirnice, ali tokom prerade njihova dragocena hranjiva svojstva u visokom procentu nestaju. Zato je značajan pravilan postupak proizvodnje.

Alkohol većim delom iz želuca, a manjim delom iz tankog creva veoma brzo prelazi u krv. Dešava se za nekoliko minuta, jer se alkohol ne vari. Hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola.

Podnošenje alkohola ili tolerancija na alkohol je individualna! Ljudi se veoma različito ponašaju pod dejstvom alkohola, što zavisi i od unete količine i načina unosa. Zavisi i od sklopa ličnosti osobe, starosti, obrazovanja, životnog iskustva i dužine zloupotrebe…

blank

Postoje osobe kod kojih izaziva neprijateljska osećanja, nagle promene raspoloženja i agresivnost. Takođe može da se javi pospanost i povećanje ili smanjenje seksualne želje, a dugotrajno konzumiranje alkohola često dovodi do smanjenja potencije i impotencije.

Naučno je dokazano i depresivno delovanje alkohola na aktivnost viših centara centralnog nervnog sistema, pa onda niži centri dominiraju. To u početku dovodi do opuštenosti, osećanja samopouzdanja i povećane društvenosti, što se dešava mnogim ljudima koji su u svoj organizam uneli manju količinu. Zbog toga se pogrešno misli da je alkohol stimulans.

Alkohol smanjuje psihofozičku i radnu sposobnost

Sa povećanjem količine alkohola u krvi sve značajnije se menjaju i mentalne/kognitivne funkcije. Dolazi do usporavanja refleksa i vremena reakcije, pada koncentracije i pažnje, pogrešnih odluka i pogrešnih procena (npr. razdaljine, brzine i slično), zaplitanja pri govoru, nesigurnosti pri hodu i drugim pokretima, smanjenja sposobnosti zaključivanja i pamćenja, promene raspoloženja i osećanja, promene načina razmišljanja, obaranja kriterijuma, promiskuiteta, promene stanja svesnosti i svesti i drugo.

blank

Smanjuje se psihofizička i radna sposobnost u svakom smislu. Zbog takvog dejstva alkohola nije dozvoljeno upravljati vozilima i mašinama, popravljati mašine i uređaje (i u domaćinstvu), a može biti opasno čak i kao pešak učestvovati u saobraćaju.

Saobraćajne nesreće – izazivači i žrtve, povrede na radu, nasilje u porodici, razaranje porodice, moralno, intelektualno i socijalno propadanje ličnosti nalaze se u bezdanu” čaše, ali su u početku sakriveni. Narodna izreka kaže: Više ljudi utopilo se na dnu čaše, nego na dnu okeana“.

Bolesti koje prouzrokuje neumerena upotreba alkohola

Ukoliko se alkohol uzima u većim količinama duži vremenski period, pored psihičkih i mentalnih nastaju ozbiljni poremećaji fizičkog zdravlja, hronične bolesti.

Najpoznatija posledica zloupotrebe alkohola je propadanje jetre – masna jetra, zatim fibroza, ciroza i rak, jer se uneti alkohol razgrađuje u jetri.

Organi za varenje trpe različita oštećenja, od običnog katara do raka želuca i pankreasa (gušterače). Proces varenja hrane je usporen i otežan.

Svaka ćelija organizma, a pogotovo osetljive nervne ćelije trpe toksično delovanje alkohola, što ostavlja brojne teške i trajne posledice.

blank

Kliničke i epidemiloške studije su dokazale da zloupotreba alkohola ubrzava proces arterioskleroze, koji dovodi do poremećaja cirkulacije i nedovoljnog snabdevanja svake ćelije neophodnim kiseonikom i hranljivim materijama. Zloupotreba alkohola se povezuje i sa sve učestalijom osteoporozom.

Kada žena koja je u drugom stanju redovno zloupotrebljava alkohol, mogu nastati različita psihička i fizička oštećenja ploda. Alkohol iz krvotoka majke prelazi u krvotok ploda, prolazi placentnu barijeru.

Ako se već odlučimo da popijemo, birajmo kvalitetnija alkoholna pića

Kao što svaki narod neguje kulturu ishrane i uzimanja alkoholnih pića, tako to treba da čini i svaki čovek. Kada biramo alkoholna pića izaberimo kvalitetna, domaća i prirodna u malim količinama, koja su bez dodatih veštačkih boja i aroma. Veoma je loše uzimanje različitih pića, na prazan želudac. Alkoholno piće se kombinuje sa hranom i ispija polako. U mnogim kulturama vino se konzumira tokom obeda, a ukoliko se izabere žestoko piće – ono se uzima posle obroka, najbolje posle večere.

blank

U pojedinim zemljama, a poznati su primeri Francuske, Italije ili Španije kvalitetna vina su veoma cenjena i preporučuju se povremeno i u malim količinama . Crvena vina proizvedena na pravilan način sadrže korisne supstance, npr. resveratrol, ali i pored toga veoma je važno voditi računa o količini.

Prema polu posmatrano, ženski deo stanovništva je biološki i fiziološki osetljiviji na delovanje alkohola. Prema Nacionalnom vodiču za dijagnostikovanje i lečenje alkoholizma, dnevna količina alkoholnog pića za koju se smatra da neće biti štetna po zdravlje većine odraslih prosečnih i zdravih ljudi, za osobe ženskog pola je 1 standardno piće, a za osobe muškog pola 1-2 standardna pića. Jednim standardnim pićem smatra se čaša vina sa 12% alkohola, 140 ml; čaša žestokog pića od 40% alkohola, 40 ml i čaša piva od 5% alkohola, 330 ml. Starijim osobama iznad 65 godina preporučuje se da dnevna količina unetog alkohola bude manja od jednog standardnog pića.

blank

Standardno piće nije preporuka za svakodnevnu konzumaciju, već je granica između upotrebe i zloupotrebe. U literaturi se označava kao umereno (niskorizično) pijenje. Više od toga, odnosno zloupotreba nosi rizik, jer često postaje navika, koja vremenom lako prelazi u zavisnost, s obzirom na to da se razvija adikcija i sve veća tolerancija na alkohol.

Alkohol ne pospešuje apetit

Poseban oprez pri unošenju alkoholnih pića zahteva se od osoba koje imaju neko hronično oboljenje i određenu terapiju u vidu lekova ili dijeta. Za njih je najbolje da se uvek, pa i u vreme praznika, strogo pridržavaju svih uputstava koja su dobili od svog lekara, jer praznici, ma koliko lepi bili, dođu i prođu, a čovek i tada kao i sve ostale dane mora da nastavi da živi.

Alkoholna pića ne pospešuju apetit i ne pogoduju varenju hrane, kako se to uobičajeno misli. Alkohol deluje nadražajno na sluzokožu želuca, koja se prekriva slojem sluzi i sokovi za varenje se otežano luče. Apetit se polako gubi, ljudi više piju, manje jedu, a zbog otupljivanja čula ukusa raste želja da to budu ljuta, paprena i začinjena jela, kao i masnija hrana.

blank

Ukoliko se dogodi da osoba značajno pretera sa unošenjem alkohola u svoj organizam ili je preosetljiva, pa se pojave tegobe i znaci koji ukazuju na ozbiljnije i teže poremećaje zdravlja ili na akutno trovanje alkoholom, tada neizostavno treba da ode kod lekara koji će najbolje proceniti kakve mere za oporavak i lečenje treba primeniti. Postoje osobe koje ne podnose alkohol, odnosno imaju intoleranciju na alkohol. U stručnoj literaturi ima zabeleženih slučajeva smrtnog ishoda, koji je nastao posle prvog opijanja.

Jedan poznati lekar je rekao: U onom času kad čovek pokvari želudac, zauzeta je tvrđava njegovog života”, zbog toga je potrebno svakodnevno težiti tome da naša ishrana i upotreba alkoholnih pića budu pravilni, za zdravlje korisni, a to znači bez preterivanja i bez zloupotrebe.

 

DODATAK

Narodna pripovetka – Praotac Noje, loza i vino

Praotac Noje je prvi počeo lozu saditi i od grožđa vino cediti. Tek on uredio vinograd, a nečastivi” se prikrade čokotu, pa mu šapne: Draga biljko moja, tebe sam odabrao da mi budeš veran drug i pomoćnik. I ja ću tebe lepo paziti i brižno negovati, a ti ćeš meni na ruci biti da se čoveku osvetim. Zemlju ću pod tobom đubriti, samo da mi što bolje napreduješ”.

I zaista, tako bi… Nestade zamalo nečastivoga”, ali se odmah vrati. Vodi sa sobom tri životinje: ovcu, lava i svinju. Privede ih čokotu, pa ih tu redom pokla – tako da je njihova krv zemlju oko čokota natopila. Zemlja popi krv; čokot je svojim žilama prihvati, pa iz nje snagu u svoje sokove posisa. Kada dođe vreme berbi, a čokot je dobro poneo, dosta je i dobra vina bilo. I pije ga narod u slast, ali kao da su u njemu sve one snage iz krvi oživele. Posle, gle samo šta radi!

S prvom čašom uli, eto, u krv čoveka neku neobičnu dobroćudnost i blagost, neku ljubaznost i veselost – baš kao da ih je krvlju od jagnjeta u sebe primio.

Drugom čašom pretvori tog istog čoveka u lava – hrabar je, junačan je, nasrće i čini nasilja neodoljivom snagom – baš kao da se lavovske krvi napio.

A kad popije i treću, pojavi se na njemu ono što je čokot iz svinjske krvi u sebe primio. Ne zna mere, izgubio je stid i svu pamet… pade u kaljugu i poče u njoj zadovoljno groktati kao prava svinja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Astrologija

UBRZAVANJE VREMENA Da li nam se čini da je svet sve više na ivici prirodnih katastrofa i da je neka daleka budućnost skroz neizvesna šta

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.