blank

U Srbiji od AIDS-a godišnje umre bar 10 ljudi

Zbog kasne dijagnostike od AIDS-a u Srbiji godišnje umre bar desetoro ljudi, rečeno je na koferenciji održanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a.

blank
Foto: Pixabay

„U Srbiji oboleli od HIV virusa žive bolje nego pre deset godina, ali i dalje postoji stigmatizacija kako u zdravstvenom sistemu tako i u društvenom okruženju“, ocenio je izvršni direktor organizacije „Potent“ Bratislav Prokić.

„U 2022. godini u Srbiji su dijagnostikovana 164 slučaja HIV-a, 52 AIDS-a, a umrlo je 20 ljudi“, saopštila je Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i ponovila da je seksulani odnos i dalje najčešći način za prenošenje virusa.

Više od polovine inficiranih se kasno javi, ne otkrije virus na vreme, zbog čega lekovi slabije deluju, istakli su učesnici konferencije i dodali da redovnom upotrebom lekova oboleli od HIV-a štite i sebe i druge.

„U Vojvodini postoje četiri centra za lečenje inficiranih, gde se trenutno leče 452 pacijenta, a 97 odsto njih nema virus u krvi, što znači da nisu zarazni i da lekove uzimaju redovno“, izjavila je Danijela Marić iz Kliničkog centra Vojvodine.

Izvor: N1, Beta

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.