blank

Zabrinjavajući trend: Stopa karcinoma u porastu među mlađim osobama

Stopa karcinoma je u porastu među mladim stanovništvom, pokazalo je nedavno istraživanje, a ovaj alarmantni trend mogao bi da znači da se radi o globalnoj epidemiji.

blank
Foto: Unsplash

Studija koju su sproveli istraživači u bolnici u Bostonu otkriva da je „u prethodnih nekoliko decenija stopa određenih vrsta karcinoma, dijagnostikovana mlađima od 50 godina, porasla u nekoliko zemalja“.

Radi se o karcinoma dojke, debelog creva, endometrijuma, jednjaka, bubrega, jetre, koštane srži, pankreasa, prostate, želuca i štitne žlezde, piše Eat This, Not That, prenosi N1 Zagreb.

Zašto je karcinoma još uvek vodeći uzrok smrti iako se danas lakše leči?
„Lečenje karcinoma zaista se neizmerno poboljšalo, postalo je fokusiranije i personalizovanije“, kaže dr Pathak.

Dr Bilčik smatra da su mnoge vrste karcinoma danas su lakše izečive nego ranije, ali druge, poput karcinoma pankreasa, još uvek su otporne na hemoterapiju i otkrivaju se u poodmaklom stadijumu.

„S porastom pacijenata kojima je dijagnostikovan karcinom, pogotovo u mlađoj dobi, razumljivo je da je to drugi vodeći uzrok smrti. Optimistični smo da će se to promeniti sa još efikasnijim dijagnostičkim metodama, boljim shvatanjem razvoja karcinoma i dostupnošću novih terapija“, dodaje dr Bilčik.

Činjenica je da još uvek nemamo lek za mnoge vrste karcinoma . Smrtnost je od 1991. pala za 33 odsto, što je oko 3,8 miliona smrti. Mnogim pacijentima dostupno je više opcija za lečenje agresivnih vrsta karcinoma a bolest se i otkriva u ranijim stadijumima.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: N1 Zagreb, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.