blank

Hleb „sava“ neće poskupeti, cene u pekarama diže manjak radnika

Cena hleba „sava“ neće se povećavati do kraja godine, a najverovatnije neće poskupeti ni nakon Nove godine, izjavio je za Novu ekonomiju Zoran Pralica, predsednik Udruženja pekara, poslastičara, mlinara i koradžija Srbije.

blank
Foto: Pixabay

Od ove nedelje, više malih zanatskih pekarskih radnji je blago podiglo cene peciva, usled poskupljenja struje i gasa koje je nastupilo 1. novembra, ali on ne očekuje dalje pogoršanje cena jer su cene kvasca i brašna pale za nekoliko dinara.

Na potencijalni rast cena hleba i peciva više utiču povećane plate radnicima u pekarama, zbog velikog problema sa manjkom radne snage u celoj industriji, dodao je Pralica.

„Najveći problem u pekarskoj industriji je što nema dovoljno radnika, plata prodavaca u pekarama koja je pre dve godine iznosila oko 35.000 dinara ove godine je između 70.000 i 80.000 dinara, a pekari koji rade noću imaju između 180.000 i 200.000 dinara“, kaže Pralica.

Prema poslednjim podacima RZS-a, plata prodavaca u pekari još nije dostigla prosečnu platu u Srbiji, koja je za avgust 2023. godine iznosila 86.112 dinara neto (bez poreza i doprinosa).

„Povećani troškovi za plate više utiču na cene peciva nego promene cena sirovina“, naglasio je Pralica.

Problem sa nedostatkom radne snage nije samo karakterističan za Srbiju, primetan je i u drugim zemljama, pa u Nemačkoj na primer nedostaje mnogo radnika u ugostiteljstvu.

Mnoge pekare se zatvaraju, ali se otvaraju i nove, jer mnogi bi hteli da zarade u ovom poslu, ali nisu upućeni u sve probleme i troškove.

Proizvodnja hleba „sava“ prošle godine je povećana oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali se za toliko smanjila proizvodnja specijalnih vrsta hleba, dodao je Pralica.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.