blank

Kreiran biosenzor za otkrivanje oralnog raka

Istraživači sa Univerziteta u Floridi kreirali su biosenzor koji može brzo da otkrije biomarker za oralni rak. 

blank
Foto: Pixabay

Uređaj koristi test trake, kao što su one koje se koriste u testovima glukoze u krvi, za uočavanje inhibitora protein fosfataze 2A (CIP2A) koji reguliše proliferaciju ćelija, proteinskog biomarkera koji može otkriti prisustvo oralnog raka, prenosi PC Press.

Uređaju je potreban tečni uzorak koji se unosi na kraj test trake, gde ulazi u kanale koji sadrže elektrode prekrivene antitelima. Antitela su specifična za CIP2A, a vezivanje antitela menja električni signal koji elektrode proizvode, obezbeđujući očitavanje da li je protein prisutan. Tehnologija bi mogla biti korisna u niskim resursima ili udaljenim regionima gde pristup konvencionalnoj opremi za laboratorijsko testiranje nije dostupan.

Ako se oralni karcinomi mogu rano otkriti, onda je prognoza često prilično dobra. Na primer, istraživači koji stoje iza ove najnovije tehnologije izveštavaju da se oralni karcinomi koji su lokalizovani i veličine približno 2 centimetra ili manje mogu lako da se leče i da su odgovarajuće petogodišnje stope preživljavanja preko 90%. Štaviše, takvi karcinomi su lako dostupni u usnoj šupljini kako bi ih kliničari mogli istražiti i pregledati. Ovi maligni tumori su stoga dobri kandidati za dijagnostički uređaj koji bi se mogao koristiti na udaljenim lokacijama koje nemaju pristup konvencionalnoj dijagnostici.

Uređaj uključuje elektrode koje su prekrivene antitelima protiv CIP2A, obezbeđujući brzu promenu električnog signala kada se biomarker veže. U dosadašnjem testiranju, uređaj se pokazao veoma osetljivim, nadmašujući druge tehnike detekcije koje su ranije objavljene u literaturi.

PC Press

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.