blank

Od biblijskih priča, do ajkula ubica: Koji film je prvi holivudski blokbaster?

Trinaest godina nakon premijere “Avatara” i 26 godina od “Titanika”, Džejms Kameron ponovo je nadmašio sebe i upisao “Put vode” na treće mesto filmova sa najvećom zaradom u istoriji kinematografije.

blank
Foto: Pixabay

Kameron se već dokazao kao kralj blokbastera, što je titula koja je ranije pripadala rediteljima kao što su Stiven Spilberg i Džordž Lukas, ali šta takvo zvanje znači? Kada smo počeli da zovemo filmove blokbasterima?

Za moderne filmoljupce termin je postao sinonim za filmove iz velikih franšiza za čije karte su ljudi spremni da čekaju u redovima. U eri striminga, takvi filmovi su postali retkost, ali ih je nekada bilo mnogo više.

Prema profesoru medijskih studija Čarlsu R. Aklandu, reč “blokbaster” originalno nije imala nikakve veze sa filmovima. Tim terminom novinari su četrdesetih godina nazivali velike bombe koje su Savezničke sile bacale na neprijateljske gradove. Nakon završetka rata, ona je počela da se upotrebljava za visokobudžetne filmove sa velikom promotivnom kampanjom i zapaženim rezultatima na blagajnama.
Prema Aklandu, termin je ušao u “filmski rečnik” prvi put 1943. kada je film “No Time for Love” Mičela Lajsena opisan kao “blokbaster komedija”.

Ipak, najpoznatiji filmski časopis Variety tom rečju je u pedesetim godinama opisivao filmove kakvi su “Godzila” i “Oni!”, pre nego tehnikolor spektakle biblijskih proporcija kao što su “Ben Hur” i “Deset zapovesti”.

Ali uprkos tako bogatoj istoriji, mnogi smatraju da su Spilbergove “Ralje”, prevedene i kao “Ajkula”, prvi blokbaster u američkim bioskopima.

Iako zapravo ne važi za prvi holivudski blokbaster, taj film s pravom se može nazvati prvim letnjim blokbasterom, budući da je do njegove premijere bilo neuobičajeno da se visokobudžetni filmovi prikazuju u najtoplijem periodu godine.

To je takođe i prvi film čija je promocija koštala više od dva miliona dolara, a marketinška strategija koju su producenti primenili u slučaju “Ajkule” i danas se koristi. Naravno, urodila je plodom, budući da je film do kraja prvog bioskopskog prikazivanja zaradio 470 miliona dolara na svetskim blagajnama i punih 14 nedelja bio na vrhu po gledanosti.

Vredi napomenuti da je baš u tom periodu vladala velika kriza u Holivudu, jer je sedamdesetih televizija počela sve više da ugrožava bioskope.

Ipak, baš tako neizvesno vreme iznedrilo je brojne američke klasike kao što su “Razjareni bik” i “Kum”. Sve do kraja te dekade autorski filmovi inspirisani evropskom kinematografijom vodili su bitku sa visokobudžetnim spektaklima kakva je “Ajkula” i “Ratovi zvezda”, ali je već do početka osamdesetih postalo jasno ko je pobedio.

Iako je “Kum” dobio i treći nastavak devedesetih, ovi drugi postali su novo lice Holivuda. U tom smislu, mada “Ajkula” nije prvi američki blokbaster, svakako je najvažniji.

Izvor: Euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.