blank

„Svetska olimpijada robota” u Subotici (VIDEO)

YouTube video

Takmičenje se zove “Svetska olimpijada robota”, a u Subotici je okupila preko tri stotine učesnika, što predstavlja najmasovnije takmičenje u regionu iz oblasti robotike za decu.

87 ekipa odmerilo je svoje znanje u pravljenju robota od lego kockica i upravljanja njima. Ekipe iz Niša, Jagodine, Novog Sada, Beograda, Bačke Topole takmičile su se iz dve oblasti: Robot misije i inovacije – roboti kao saveznici.

blank
Foto: Subotičke.rs

Šarene lego kockice, nisu odavno samo setovi za bezazleno sklapanje i igru. Samo je univerzum granica, a mašta nepresušni izvor kreativnosti. Sve ono što ne mogu da naprave kockice, modeluje se i izrađuje 3D štampačima, i koristi u modelovanju robota koji će u nekim teškim poslovima, zameniti čoveka.

Za sad, deca od šest do 19 godina starosti osmišljavaju njihove priče, a na sportskom terenu u Hali sportova ovoga puta vodile su se neke druge borbe. Učešće na takmičenju uzela je ekipa iz Beograda.

blank
Foto: Subotičke.rs

Iako najmlađi po godinama, svakako nisu početnici u disciplinama: misija i inventivnost. Sa velikom ozbiljnošću pristupaju zadacima, i pored kreativnosti, znanje je njihova jača strana.

Pet godina kako se organizuje ovakvo takmičenje, sa mađarskim partnerima.

Ovakva vrsta zanimanja za lego je viši stepen promišljanja, a ovakav način pristupa rešavanju problema, razvija radoznalost, ekpserimentisanje. Na ovaj način koristi se tehnologija u službi stvaranja odakle se razvijaju stvaraoci, mislioci i inovatori.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.