blank

Vojska Srbije uvodi novu specijalnost – operatora za vođenje naoružanih dronova

Vojska Srbije (VS) uvela je u rod artiljerije novu specijalnost – “operatora za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova” u skladu sa trendom uvođenja borbenih dronova u arsenale svetskih armija, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

blank
Foto: Diego González on Unsplash

Kako je navedeno, do sada su u naoružanje VS uvedene letelice kineskog porekla CH-92A i CH-95 koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile i njima upravljaju iz zemaljske kontrolne kabine piloti školovani za potrebe avijacije.

Do sada u naoružanje su uvedene letelice kineskog porekla CH-92A i CH-95 koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile i njima upravljaju iz zemaljske kontrole kabine piloti školovani za potrebe avijacije.

Zatim, u izviđačkim jedinicama koriste se dronovi malih dimenzija kao što su nemački Air Robot AR-100C poletne mase od 1,2 kg i proizvoda kineske firme DJI mase od 250 kg do 9,2 kg. Na tim dronovima korisni teret su dnevna i noćna kamera i na većim primercima laserski daljinomer, piše Balkanska bezbednosna mreža.

U skoroj budućnosti najavljuje se uvođenje borbenih dronova i za njih je definisana nova specijalnost jer su postali efikasno sredstvo vatrene podrške koje se koristi kao zamena za konvencionalnu artiljeriju. Ukrajinci su 6. februara prvi u svetu definisali jedinice naoružane dronovima kao poseban rod oružane sile.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.