blank

Za podsticanje zapošljavanja još 5,5 miliona evra do 2026. godine

Za dva nova projekta u oblasti zapošljavanja do 2026. godine, izdvojeno je 5,5 miliona evra, od čega su direktna sredstva Evropske unije četiri miliona evra, saopštila je Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ).

blank
Najveći deo novca, biće usmeren u program „Garancija za mlade“. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Zorana Martinovića, grant je iz Programa „IPA 2020“ i odnosi se na projekat „Garancija za mlade“ u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Dva projekta „Implementacija inovativnih mera aktivnog zapošljavanja i pristupa za povećanje integracije dugotrajno nezaposlenih, mladih, žena, osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih grupa na tržištu rada“ i „Tehnička pomoć za sprovođenje, praćenje i procenu politike zapošljavanja na nacionalnom i lokalnom nivou i za jačanje kapaciteta za učešće u Evropskom socijalnom fondu“, planirana su za smanjenje nezaposlenosti do 2026. godine.

„Program se odnosi na uključivanje u tržište rada teže zapošljivih kategorija. Namera je da se do 2026. godine uključi oko 8,5 hiljada nezaposlenih, od čega 4,5 hiljade u programu Garancija za mlade. Direktnim finansijskim merama biće obuhvaćeno više od 1.700 nezaposlenih, od čega 1.200 mladih do 30 godina kroz program Garancija za mlade#, navodi se u saopštenju NSZ.

On je naveo da je u Srbiji prisutan trend smanjenja nezaposlenosti mladih, koji trenutno učestvuju sa 18,7 odsto u ukupnom broju nezaposlenih na evidenciji NSZ, u odnosu na period od pre desetak godina, kada ih je bilo blizu 25 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj nezaposlenih u Srbiji iznosio je 306.600 u drugom kvartalu ove godine, pokazuju podaci iz Ankete o radnoj snazi.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Za podsticanje zapošljavanja još 5,5 miliona evra do 2026. godine”

  1. Tu NSZ treba hitno ukinuti, jer sem redivnog primanjs plata, nista ne rade. Nadalje, zbog cega bi zaposlili samo 1200 mladih, a ostale ostsvili zapostavljene. Ko im to dozvoljava?! Zbig cega nikada nikoga nisu zaposlili. Ja licno 12 godina u grupi posevno osetljibih i tesko zaposljivih, nisam dobio čak ni ponudu za poslodavca , a kamoli rezultat posredovanja zaposljavanjem. Da li i js imam oravo na rad, prihod i zivot?! Da li?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.