INTERVJU Miroslav Matković: Gradonačelnik nije pokazao iskrenu želju da pomogne (VIDEO)

„Smatram da su policijske metode, kojima jesam bio izložen, nepotrebne i suvišne. Ukoliko Bakić uputi izvinjenje prihvatiću ga, zato što smatram da je ovo znatno veća stvar od odnosa na koji on pokušava sve ovo da svede…“

Branko M. Žujović

Za vreme protesta subotičkih poljoprivrednika muva je mogla da se čuje kako leti preko raskrsnice kod Patrije i Štrosmajerovom ulicom. Niko nije, baš tada i baš tuda, žurio u bolnicu na pregled. Niko nije automobilom pokušavao da prođe. Čak se i sveštenik Dragan Stokin u to vreme uzdržavao kletvi, birajući zaobilazne puteve Božje.

Ovo je važan detalj pomenutog protesta. Pokazalo se da poljoprivrednici umeju da se organizuju i upute snažne poruke koje su dopirale do građana, a da pritom ostanu imuni na politizaciju i provokacije.

Iako se u Srbiji nije održao celovit nacionalni front poljoprivrednika, Subotičani su pokazali ozbiljnu čvrstinu, društvenu zrelost i odgovornost. Ispostavili su sasvim razumne zahteve. Posledično, demaskirana je uloga Stevana Bakića kao stranačkog statiste prerušenog u gradonačelnika.

Bakić se sve vreme protesta krio iza ovlašćenja, premda se u ne tako davnoj prošlosti nije libio, na primer, spoljnopolitičkih komentara. Republički hidrometeorološki zavod želeo je da pita da li je u gradu, kojim upravlja, zaista bila suša.

Čitava mala groteska koju Čehov, Kafka i Nušić zajedno ne bi mogli da opišu!

Subotički poljoprivrednici su, naime, od početka protesta tražili da Grad Subotica formira komisiju za procenu štete i potom, ukoliko komisija utvrdi da je štete bilo u zakonom propisanom obimu, a očigledno je da štete jeste bilo, uputi zahtev Vladi Srbije da se na ovdašnjem gradskom području proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše.

Da bi im ovaj sasvim razuman zahtev bio ispunjen, poljoprivrednici su morali čak do Ane Brnabić i na kraju do Igora Mirovića. Od Mirovića su u ponedeljak saznali da Grad Subotica treba da formira pomenutu komisiju i da će pokrajinska vlada, ukoliko već nije, proslediti dopis Gradskoj kući u vezi sa tim.

Ova mala, jučerašnja, pobeda subotičkih poljoprivrednika u najavi, bila je povod da razgovaramo sa Miroslavom Matkovićem, vođom protesta subotičkih poljoprivrednika.

Pođimo od početka. Kako se dogodilo da se okupite i odlučite da protestujete?

Matković: Kao i obično u ovakvim situacijama, muka nas je naterala. Prvo, imali smo nesrećnu odluku Vlade Srbije o zabrani izvoza i zamrzavanje već naduvanoh cena u maloprodaji, a onda i sušu kakva se ne pamti u našim krajevima. Izašli smo na ulicu zato što se osećamo zapostavljeno i odbačeno od države i vlasti. Odlučili smo se za ptotest zato što niko nije pitao imamo li problem, niti se ponudio da ga reši, nego naprotiv. Sve se radilo čak suprotno od svega toga, kao da sutra ne postoji, kao da ovoj zemlji poljoprivrednici više nisu potrebni.

Mnogi, čini mi se, ipak nisu razumeli šta vi zapravo hoćete, iako ste precizno u više navrata iznosili svoje zahteve. Šta ste hteli da postignete protestom, šta ste postigli, a šta niste?

Matković: Uspeli smo da ne budemo kažnjeni zbog toga što smo protestovali. Ostali naši zahtevi nisu bili ispunjeni, pa zato nismo ni potpisali sporazum sa Vladom Srbije. Istina, juče smo odneli malu pobedu. Pokrajinski premijer rekao nam je da Grad treba da formira komisiju za procenu štete i da kasnije, eventualno, proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše.

Kakav je odnos nadležnih prema vama?

Matković: Evo primera. Po dogovoru sa Vladom Srbije, trebalo je da ostvarimo pravo na 73 dinara za kilogramu suncokreta. Danas se na otkupnim mestima za suncokret plaća do 60 dinara. Za ostatak nam kažu da se obratimo Upravi trezora.

U trezoru, zbog korone, već dve godine nije bilo obnavljanja podataka, nego se setvena struktura prenosila automatski, što znači da je vrlo malo poljoprivrednika ove godine prijavljivalo suncokret. Inače se kod nas suncokret i ne sadi u većoj meri, ali su ove godine površine bile povećane zbog najave dobre cene, do čega i pored obećanja proletos nije došlo. Razgovarali smo i dogovorili da se plati svaki kilogram proizvedenog suncokreta, a ne samo do maksimalno 20 hektara, koliko je moguće navesti u setvenoj strukturi.

Takođe, dogovorene količine dizela od 80 litara po hektaru u sporazumu su smanjene na 50, što je opet izigravamje dogovorenog i klasična prevara od strane Vlade, pa to na kraju ništa nije ni potpisano. Sve u svemu, mi smo se sa puteva sklonili zbog dogovora, a kada je to stiglo na papiru, nije ni ličilo na ranije dogovoreno. Prevareni smo.

Vaš odnos sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem posebno je zanimljiv. On je sve vreme tvrdio da su njegova vrata otvorena za sve građane, pa i za vas, ali je do dva sastanka sa njim jedva došlo, uz puno šumova u komunikaciji, kako je sam Bakić rekao. Da li je Bakić želeo da vam pomogne, a nije mogao, ili je kupovao vreme?

Matković: Gospodin gradonačelnik nije pokazao iskrenu želju da nam pomogne, nego je sve vreme prebacivao problem sa svoje nadležnosti na republiku i pokrajinu. Razočarani smo odnosom našeg grada zbog negiranja i nepreduzimanja koraka u pravcu proglašenja elementarne nepogode zbog suše na našoj teritoriji. Nama bi to puno pomoglo u vidu smanjenja taksi, zakupa i poreza, a rasteretilo bi nas i obaveznih plaćanja za ovu godinu. Za naš problem nije bilo dovoljno sluha ni u Gradu, a ni u Vladi.

O čemu ste razgovarali sa Bakićem i da li je vam je zaista tokom poslednjih razgovora on stavio do znanja da poznaje vaše privatne, čak porodične prilike i odnose? Kažu mi da je pominjano čak i plaćanje alimentacije. Sasvim sam siguran u svoj izvor, pa mogu da vas pitam: jeste li takav pristup gradonačelnika doživeli kao neku vrstu pritiska ili čak posredne pretnje? Da li je prihvatljivo da se pitanje alimentacije pominje u razgovorima sa poljoprivrednicima i da li je gradonačelnik ovlašćen za tako nešto, a nije za probleme koji vas tište?

Matković: To nije nešto što želim da komentarišem u detaljima, pošto je u pitanju moj privatni život. Smatram da su policijske metode tog tipa, kojima jesam bio izložen, nepotrebne i suvišne. Takođe, smatram da se takvi argumenti koriste u raspravi kada nemate prave argumente. To je nešto kao “moj tata je jači od tvog” i slično. Takav pristup u pregovorima je neozbiljan. To nigde ne vodi.

Mislim da je u želji da se dodvori svojim šefovima gospodin gradonačelnik preterao. Dao je sebi previše za pravo, da se bavi tuđim privatnim životima, umesto da se koncentriše na rešenje problema koji je u stvari zajednički, a ne samo naš.

Ukoliko nam uputi izvinjenje prihvatiću ga, zato što smatram da je ovo znatno veća stvar od odnosa na koji Bakić sve ovo pokušava da svede. Ni on ni ja ovde ne rešavamo svoje privatne probleme, nego moramo da razmišljamo mnogo šire, za dobro svih.

Koliko je ove godine umanjen rod kukuruza na subotičkim njivama i da li je iko pokušao da utvrdi obim štete koju ćete pretrpeti?

Matković: Po izveštaju stručne službe, u ataru grada zasejano je oko 46 odsto jarih kultura, kukuruza, suncokreta i soja. Na poljima kukuruza na trećini površina neće biti praktično ništa, a na polovini će biti od 1 do 2 tone po hektaru. Na svega 10 do 15 odsto biće nešto iznad tri tone po hektaru. Prosečan prinos je oko 6 tona po hektaru, a u izuzetnim godinama prinos se kreće i do 9 tona.

Tokom protesta, na društvenim mrežama pojedinci su vam zamerali što posedujete skupe traktore. Meni se čini da tako nešto potiče od ljudi koji traktor razumeju kao vozilo kojim se odlazi do seoske prodavnice na pivo. Sa druge strane, sasvim je izvesmo da je imanje i zakupljeno zemljište od 10, 15, 20 ili 25 jutara, ili hektara, svejedno, nemoguće obraditi IMT-ovim malim traktorima starim pola veka. Kako ste sve to doživeli i kako poljoprivrednici, zapravo, dolaze do skupih traktora?

Matković: Sve te traktore, koji su predmet te vrste zameranja kupili smo ili uz podršku države, sa subvencionisanom kamatom, ili preko ipard fondova ili preko projekata Svetske banke, gde se bespovratni iznosi kreću i do 70 posto. Nijedan od tih traktora nije kupljen za gotovinu. Svi smo opterećeni kreditima, jer je za takav traktor potrebno kupiti i odgovarajuću priključnu mehanizaciju koja u zbiru često dostiže i prelazi cenu traktora. Iz proizvodnje, bez podrške fondova, ministarstva i pokrajine, nije moguće kupiti sve to.

Zato čude izjave predstavnika vlasti koji se pitaju otkud nam “skupi traktori”. Kao da ne znaju da i sami, kroz svoj posao, delimično učestvuju u finansiranju tih traktora. To je čist populizam, udvaranje ljudima koji se ne bave poljoprivredom. Pokušavaju da svoju nesposobnost zamažu praveći od nas nekakve bogate tajkune koji se, tek tako, razbacuju parama i kupuju skupe traktore, da bi boli oči drugima. Traktor je radna mašina, sredstvo za rad. Nije limuzina koja se parkira ispred kafića.

Za kraj, ako već pričamo na ovu temu, svako može da se vrati na svoju dedovinu, a ja sam peta generacija na zemlji koju obrađujem. Svako može da se vrati na zemlju i stekne ono što mi imamo. Voleo bih da vidim te što nam prigovaraju na način koji ste pomenuli na dedovini.

Kakva će biti sledećea setva?

Matković: Jesenja setva biće redukovana zbog skupih đubriva i semena, a i agrotehnika će trpeti zbog skupog goriva. Sejaće se seme sa tavana. Veštačkog đubriva nema dovoljno na tržištu, a i preskupo je da bi se bacilo u punom obimu. Sve to govori o slabijem prinosu sledećeg leta. Isto će biti i sa prolećnom setvom kukuruza i ostalih jarih kultura.

Šta bi dugoročno trebalo preduzeti da suša više ne bi nanosila ovoliko štete?

Matković: Dugoročno gledano, jedino pravo rešenje je stabilan sistem subvencionisanja po hektaru. Pošto osiguranje sušu ne priznaje, a ne postoje drugi mehanizmu da se sami zaštitimo od suše, jedino preostaje da Vlada Srbije prihvati realnost i ponudi podjednake subvencije, kao u regionu, da bi naša proizvodnja bila u stanju da se nosi sa okruženjem. I ovako, u ovim teškim uslovima, postižemo solidne rezultate, a sa pravom podrškom države sigurno bismo izbili na mesto najboljih proizvođača u ovom delu Evrope, ako ne i šire. Na žalost, naša Vlada nema sluha za to.

Hoćete li formirati udruženje poljoprivrednika u Subotici?

Matković: Udruźenje suštinski postoji. Potrebno ga je samo formalno-pravno ukalupiti. Potrebno je odrediti odgovorno lice, članove skupštine i prijaviti ga u APR. Ali, mi već sada dobro funkcionišemo. To znači da nam upis u APR neće predstavljati problem. To ćemo verovatno na zimu, kada poradimo na njivama. Tada ćemo imati vremena da se time bavimo.

 

NAŠA REDAKCIJA OBIŠLA JE DANAS IMANJE ALENA KOPUNOVIĆA U STAROM ŽEDNIKU. EVO ŠTA SMO TAMO ZABELEŽILI I U KAKVOM JE STANJU ROD KUKURUZA.

Piše Vlada Arsić: Drug Mirko

Iako je prošlo duže od pola veka, verujem da moja generacija i dalje pamti profesora Rašu, nastavnika srpsko-hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Još tada je

Više »

Preminula Melinda Sabo

Preminula je Melinda Sabo, tridesetdevetogodišnja majka dve devojčice, saopšteno je u lokalnoj „Fejsbuk“ grupi „Naše malo nekome je sve Subotica“, gde je bio organizovan niz

Više »

Na seoskoj slavi

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na seoskoj slavi, u selu onom pravom, planinskom, besputnom i bezljudnom. Pozvao me komšija s drugog brda, čovek

Više »

Opomena starog mosta

Ne pamtim koliko sam puta prešao preko tog mosta. Čak i kada za tim nije bilo preke potrebe. Na mestu gde je tvorac stvorio jedan

Više »

Subotica dobila Selfi muzej (FOTO)

Prateći trendove, ekipa Subotičana osmislila je prostor namenjen svima onima koji vole da prave sefi fotografije. U jedinstvenom muzeju, kroz različite scenografije, poput „zlatne sobe“,

Više »

Nebojša Vojvodić peva za Melindu

Subotičanin Nebojša Vojvodić održaće sutra nastup na centralnom gradskom trgu u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje sugrađanske Melinde Sabo. Nastup je zakazan za 17

Više »

Ružina ulica sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će u četvrtak doći do prekida u vodosnabdevanju u Ružinoj ulici, na potezu od Đevđelijske do

Više »

Dvanaestorica snažnih

Na Stadionu malih sportova, protekle subote održano je Međunarodno takmičenje snažnih ljudi, u kom je učešće uzelo dvanaest takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske

Više »

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »